Slik tar Frida (18) et oppgjør med kroppspresset

Publisert

(AN.no): Da Emilie Antonette Osbakk (17) trengte en modell til en skoleoppgave, spurte hun venninnen Frida Agathe Ørnesmo om å stille foran kamera. Resultatet ble bildet over.

Ørnesmo forteller at hun sa ja til å bli med fordi hun syntes at det hørtes spennende ut.

- Ordene som står skrevet på kroppen min er jo sentrale temaer. Det er mange forventninger til hvordan man skal være, og det var det vi ønsket å vise med bildet, sier 18-åringen, som går tredjeåret ved Bodin videregående skole i Bodø.

Kroppspress

- Man møter forventninger over alt, både på jobb, skole og privat. Jeg tror alle jenter har kjent på kroppspress. Jeg har i alle fall tatt presset veldig inn over meg, og jeg føler at bildet beskriver det veldig godt. Alle de ordene som ble skrevet på meg, er ord som beskriver hvordan jeg og veldig mange andre føler oss.

Store pupper og stor rumpe

Ørnesmo tror kroppspresset kommer fra internett, ukeblader og bloggere, og forteller at presset delvis var årsaken til at hun utviklet en spiseforstyrrelse for noen år siden.

- Jeg har lenge følt på presset om å prestere, og ha en bra kropp. Forventningene til hvordan man skal se ut, hvordan man skal være, og at man må gjøre det så bra på svært mange områder, er stor. Jeg tror flere - særlig jenter - kan kjenne seg igjen i at man fort føler seg mislykket hvis man ikke har den "perfekte" kroppen, med smal midje, minst mulig lår, store pupper og stor rumpe. Kroppen som jeg ser på som uoppnåelig.

- Hvordan kan man ta et oppgjør med kroppspresset?

- Det er vanskelig. Jeg har ikke klart det selv. Jeg tror det er vanskelig å stå imot.

- Litt ekkelt

Ørnesmo innrømmer at det var utfordrende å stille så lettkledd foran kamera.

- Jeg sto der ganske lenge, for å få det rette lyset. Det var litt ekkelt, det er ikke sånn man gjør hver dag.

18-åringen la ut bildet på Facebook i forrige uke. På kort tid har bildet fått over 100 "likes".

- Veldig mange synes det er kult og tøft at det ble tatt. Jeg tror at mange kan kjenne seg igjen.

Kan sette spor

Emilie Antonette Osbakk går andreåret ved medier og kommunikasjon ved Bodin videregående skole. Hun forteller at bildet er en del av en utstilling som hun og klassen skal ha i mai.

- Alle i klassen skal levere to produkter hver som skal vises fram på kunstutstillingen. Dette bildet representerer hvordan ordene som er klistret på kroppen hennes kan sette spor. Jeg ønsket å få fram at det å fortelle noen at de ikke er bra nok, er noe de aldri glemmer. Det ligger der ennå, sier Osbakk.

Sosiale medier

Hun forteller at hun selv har følt på presset om å være "perfekt".

- Jeg har aldri hatt spiseforstyrrelser, men jeg har følt på presset. Jeg har heller ønsket at jeg hadde mer på kroppen. Presset jeg opplever selv er det som jeg møter i sosiale medier som Instagram, Tumblr og Twitter. Der ser man bilder av perfekte kropper, som får masse kommentarer om hvor fine de er. Da får man lyst til å være like fin.

Et blankt ark

- Hvorfor ønsket du at modellen på bildet skulle være såpass naken?

- Grunnen til at hun er avkledd er at jeg ønsket at kroppen skulle være som et blankt ark. Ordene har jeg skrevet på et ark, som vises på kroppen hennes via en overhead. Det ville ikke ha vært så kult med klær på. Det er et veldig sterkt bilde. Den nakne sannheten, sier Osbakk.

Les flere saker i Avisa Nordland her.