Slik lager du sunn og god is

Disse is-oppskriftene må du bare prøve.

Publisert

(SIDE2): Sommer er definitivt høysesong for isspising og selvfølgelig skal vi kose oss med is i varmen!

Likevel er det mange som ønsker et sunnere og mer næringsrikt alternativ fremfor den tradisjonelle fløteisen.

Fløteis inneholder nemlig en god del sukker og usunt fett, noe som igjen kan bidra til mange iskrem-kalorier.  Ønsker du et lettere valg kan derfor hjemmelaget sorbet eller yoghurtis være et godt alternativ. 

Is laget av frukt eller smoothie er også deilig nå i varmen samtidig som det er enkelt å lage selv.

Her er 7 oppskrifter som både små og store vil elske:

Hjemmelaget yoghurt-is med bær

400-500 gram fryste bringebær og blåbær
1-2 ss melis/sukrinmelis
2 dl vaniljeyoghurt

Mos bærene i en blender og ha over i en bolle. Vend inn yoghurten og melis. Sett yoghurtkremen inn i fryseren i 2-3 timer og rør i isen en gang i timen. 

Kiwi- og melonsorbet

200 gram galiamelon
200 gram kiwi i biter, fryst
2 dl vaniljekesam
1 eggehvite stivpisket

Kjør melon, melis og vaniljekesam i blender til en jevn sorbet, og bland inn en stivpisket eggehvite og fryste kiwibiter. Serveres den straks. Sorbeten kan også oppbevares i fryseboksen i inntil 30 minutter før den skal serveres.

Hjemmelaget og sunn lollipop

Her kan du bruke hva slags frukt og bær du selv vil. For å få den klassiske lollipop-fargen er det her brukt ingredienser som gir en gul og en rød blanding. For å få best mulig konsistens på isen er trikset å lage en så tykk smoothie som mulig. Blir det for mye væske, så tilsetter du bare litt mer bær og/eller frukt.

Rød isblanding:
1 dl jordbær
1 dl bringebær
1 ss limesaft
2 ts melis/sukrinmelis

Gul isblanding:
2 skive frisk ananas
1 dl appelsinjuice

Bland alle ingrediensene til den rød isblandingen i en blender og hell over i egnede isformer. Fyll formene halvfulle og sett i fryseren.

Når den røde isblandingen har frosset til is begynner du på den gule. Rens og skjær ananas i biter. Ha appelsinjuicen i mikseren først  og deretter ananas. Kjør blandingen til du får en glatt, tykk smoothie. Hell den over i isformene du har i fryseren. Sett i en trepinne, en teskje eller lignende og sett i fryseren. Ta lollipopene ut av fryseren 10-15 minutter før de skal serveres.

«Bananis»

Del bananer på midten og stikk en ispinne i bunnen (Ønsker du mindre «is» deler du bananen i flere biter).

Legg bananene i fryseren. Etter to-tre timer tar du ut bananene og pynt de med for eksempel smeltet sukkerfri sjokolade og valnøttkjerner eller flytende honning og kokosmasse, Husk å ta ut bananene ut av fryseren en liten stund før de skal spises slik at de «mykner» litt.

Mango-sorbet

500 g mango i biter (fryst)
1 dl appelsinjuice
1 dl cottage cheese
1 eggehvite stivpisket
Cirka 3 ss sukrinmelis/melis (smak deg frem)

Bruker du ferske mangobiter kan du legge disse utover et brett dekket med plastfolie og sett brettet i fryseren i minst 30 minutter. Deretter tar du halvparten av den fryste frukten i en blender sammen med appelsinjuice og melis. Ha i stivpisket eggehvitte og cottage cheese mens maskinen går.

Kjør til du får en kremete konsistens på isen. Ha deretter i resten av de fryste mangobitene. Sett blandingen i fryseren. Rør om hver tredje time for å unngå iskrystaller. Ta ut isen et par timer før servering, og kjør den i en blender til ønsket konsistens, før du fryser ned i former eller porsjonsglass.

Smoothie-is

Bland sammen ulike frukter og bær i en blender. Tilsett yoghurt til ønsket iskremkonsistens og smak til med sukrinmelis eller annen søtning hvis du ønsker søtere smak.

Kjør blenderen til du får en jevn blanding og fordel dette i is-holdere. Stikk en trepinne i blandingen og la det stå i fryseren til smoothie-isen har frosset. 

Smoothie-slush

Bland sammen favorittbærene dine og tilsett yoghurt eller banan og smak til med søtning (for eksempel sukrinmelis). Serveres straks i høye glass.