Slik krydrer du ribba til jul
Kokk og krydderekspert Yngve Storrø mener du lett kan bytte ut salt med annet mer spennende krydder.

(SIDE2): - Krydder med masse smak fungerer ypperlig som salterstatter i matretter hele året, og salt i mat er noe man bør kunne unngå dersom man krydrer maten med andre smaksforsterkere, sier krydderkokk Yngve Storrø til side2.
Chili i julematen
Han fremhever chili som en fin smaksforsterker. Og mener også at det vil gi en spennende vri på årets julemat.
- Bruk chili istedenfor salt! Chili vil gi en varm og smakfull effekt, og vil kunne gi en spennende vri til tradisjonelle juleretter, som for eksempel ribbe, sur- og rødkål. I tillegg til å fungere som salterstatter kan chili virkelig piffe opp det meste, som gløgg med chili eller hjemmelaget sjokolade med chili, sier han.

Malt fennikel på juleribba
Forskjellige urter er også perfekte som salterstattere, og vil tilsette rettene både farge og smak, mener kokken.
- Nå til jul vil einebær, karve og bergmynte passe svært godt som base til kjøttet, og om man blander disse med rødt og svart pepper har man en kombinasjon som trolig vil falle i smak hos de fleste – helt uten tilsetning av salt. Ellers fungerer urter som smakstilsetter i de fleste retter året rundt, da det finnes en urt for de fleste retter og smakskombinasjoner, mener han.

Og for dere som har lyst til å slippe alt saltet på ribba i år så foreslår kokken særlig koriander, timian, salvie, oregano og rosmarin i kombinasjon med pepper og allehånde.
- En god kombinasjon vil også være å bruke malt fennikel i krydring av årets juleribbe. Ellers er pepper, ingefær og hvitløk ypperlige smaksforsterkere, og både kanel, stjerneanis, muskatnøtt og nellik passer godt i den tradisjonelle julematen nå opp mot jul.
Svinekjøtt tåler det meste av smak, ifølge Yngve ogher er hans favorittoppskrift på ribba: Chili, ingefær, tellicherry pepper og umami. Et par teskjeer av hver.
Slik gjør du: Først må man rute ribba, så gni inn krydderet, la det ligge over natta før man setter ribba inn i ovnen.
Sett inn ribba med et par desiliter vann i formen med aluminiumsfolie over ribba (slik at dampen går opp i folien og ned i ribba), etter 1 time lager du en ball av folien og legger denne under ribba slik at fettet renner av og slik at svoren blir ekstra sprø.
180-200 grader når du damper og 180 et par timer etterpå. Grill helt på slutten for å sprø svoren.(Og pass på mens du griller!)

Tilbehør?
Ifølge Matprat.no så kan gjerne ribba serveres med alternativt tilbehør som en betesalat med couscous, en varm fennikel og klementinsalat, stekt rosenkål med bacon og kastanjer, bakte rødløk og en pepperrotkrem.