Marlene Grimstad har ADHD

– Sint av diagnosen

– Hvem vil ha ei venninne med ADHD, tenkte Marlene (21). Nå vet hun at hun kan være en ressurs.

HESTEDILLA: Marlene Grimstad lever for hesten sin, som hun vier store mengder kjærlighet, tid og energi.
HESTEDILLA: Marlene Grimstad lever for hesten sin, som hun vier store mengder kjærlighet, tid og energi. Foto: Foto: Lars Hoen/Fædrelandsvennen
Publisert Oppdatert

ADHD

ADHD er en nevrologisk forstyrrelse som først og fremst innebærer økt uro og vansker med oppmerksomhet.

ADHD er en forkortelse for Attention Deficit/Hyper-activity Disorder og ble første gang beskrevet i medisinsk litteratur i 1899 og 1902.

Les mer om ADHD her.

Marlene Grimstad (21) har ADHD. Diagnosen fikk hun for seks år siden.

- Først ble jeg sint av diagnosen. Hvem vil ha ei venninne med ADHD, tenkte jeg, og ville skjule det. Nå tenker jeg at jeg burde ha sagt det til alle med en gang. Alt blir lettere når folk rundt meg vet, sier Marlene til klikk.no.

Snakket som en hest

Det er vanskelig å diagnostisere jenter som har ADHD. Derfor går mange jenter rundt i årevis og lurer på hvorfor de er annerledes.

Les også: Jenter med ADHD oppdages ikke

De som ikke får stilt diagnosen, får heller ikke tilrettelagt hverdagen slik at de kan fungere på best mulig måte.

Marlene elsker hester, og har holdt på med hester i 14 år.

- Jeg begynte på rideskole da jeg var seks år. Bestemor pleide å si at jeg gikk som en hest, snakket som en hest og løp som en hest, ler Marlene.

Enorm ressurs

Når hun får jobbe med det hun elsker mest, er hun ustoppelig. Noen ganger kan hun jobbe 12 timer i strekk med hestene.

- Jenter med ADHD kan være en enorm ressurs. Hvis vi liker det vi gjør, og får det tilrettelagt på våre premisser, kan vi klare mye mer enn de som ikke har ADHD, tror Marlene.

Selv fikk hun diagnosen på videregående.

- Mamma skjønte at det var noe med en gang jeg ble født. Jeg kunne være våken i nesten et døgn. Og da vi var på firemånederskontroll, ble jeg livredd da fremmede tok på meg.

Sinne, sjalusi og irritasjon

Det verste var på ungdomsskolen. Læreren jeg hadde der mente jeg bare var dum og en drittunge. Da han ble bedt om å fylle ut et skjema under utredningen mente han det var bortkastet tid

- I oppveksten hadde jeg et enormt sinne og hadde vanskelig for å leke med andre. Jeg ble fort sjalu, og irritert hvis de andre ikke ville det samme som meg.

- Læringsvanskene mine gjorde at jeg ikke klarte å følge med, og gjorde hverdagen forferdelig vanskelig.

Problemene med nærkontakt og intimitet, sinne, kontrollbehov og læringsvansker kan alle være følger av ADHD. Men siden diagnosen ikke ble stilt før videregående, var det vanskelig for Marlene å forstå hvorfor hun var annerledes.

Fortvilet

- Jeg følte en indre uro med mye kaos inni meg. Jeg kjente også mye på en tristhet, og en vond følelse i magen som hele tiden bevegde seg.

- Det verste var på ungdomsskolen. Læreren jeg hadde der mente jeg bare var dum og en drittunge. Da han ble bedt om å fylle ut et skjema under utredningen, mente han det var bortkastet tid, sier Marlene, som ble fortvilet over ikke å bli forstått.

Tenkende jenter

Jenter med ADHD har ofte helt andre symptomer enn gutter. De blir mer innesluttet, tenker veldig mye og kan oppleve depresjon. Men Marlene har også opplevd enormt sinne. Særlig hvis ting ikke gikk etter de faste rutinene.

- Jeg kunne slå og sparke, noen ganger svartnet det helt. De episodene husker jeg ikke så mye av, sier Marlene stille.

Hun hadde også en periode med selvskading da hun var yngre. Men noe i fremtiden fikk henne fra det.

- Jeg kuttet meg litt. Jeg trodde det skulle få bort uroen i kroppen. Men så tenkte jeg, hvis jeg skal gifte meg en gang, kan jeg ikke ha arr, sier Marlene.

Prinsen får kjærlighet

Noen jenter med ADHD oppsøker også risiko, narkotika og kriminelle miljøer. Men foreldrene til Marlene hadde et enkelt pressmiddel da datteren nærmet seg de farlige miljøene.

- Jeg fikk klar beskjed fra pappa om at jeg ikke fikk ny hest hvis jeg havnet i feil miljø. Og da var valget enkelt, sier Marlene, som ikke orker tanken på et liv uten hestene.

Travhesten Speedy Ride er prinsen i livet hennes.

- Han kan jeg gi alt jeg har av kjærlighet. Også tar han mye tid, det hjelper meg, fordi jeg har så mye energi å ta av at jeg må få det ut et sted.

Vet lite om jenter og ADHD

Marlene har hatt flere runder med behandling, og er overrasket over hvor lite de som jobber i psykiatrien vet om jenter og ADHD.

Først ville jeg bare skjule diagnosen. Nå tenker jeg at jeg skulle ha sagt det til folk tidligere, men jeg ville så gjerne være som alle andre

- Jeg viste en film om jenter og ADHD til noen av behandlerne. De jeg har møtt som jobber i psykiatrien, sier at man lærer veldig lite om forskjellen på jenter og gutter under utdanningen.

Livet er blitt annerledes etter at Marlene fikk diagnosen. Medisinene hun bruker, virker for henne.

- Nå kan humøret stige, og ting kan være gøy. Først ville jeg bare skjule diagnosen. Nå tenker jeg at jeg skulle ha sagt det til folk tidligere, men jeg ville så gjerne være som alle andre.

Styrke i samfunnet

I 2008 var Marlene med i en filmen "Ung virkelighet", som ble vist på ungdomsskoler i hele landet.

- Jeg fikk masse positiv respons, og jeg har møtt andre med ADHD, som opplever mye av det samme som jeg har opplevd. Det var også mye lettere å stå fram med diagnosen etter fillmen. Lærerne mine på videregående var også helt fantastiske til å gi meg ros for det jeg fikk til, i stedet for å kjefte på meg for det jeg ikke klarte, sier Marlene.

Trenger ros og bekreftelse

Hun håper samfunnet kan legge mer til rette for mennesker med diagnosen ADHD.

- Vi er en vanvittig ressurs, men vi jobber best alene, og vi må ha en interesse for det vi driver med, og trenger ros og bekreftelse.

- Ting som er enkelt for andre, som å stå opp til en fast tid, eller ha ting organisert på en bestemt måte, er ikke enkelt for oss. Men hvis det tilrettelegges har vi en enorm evne til å rette all vår energi mot det vi driver med, og kan klare utrolig mye på kort tid, sier Marlene.

Les mer om ADHD i Pasienthåndboka:

Behandling av ADHD

Diagnostikk av ADHD

Komplikasjoner til ADHD

Hvordan mestre et barn med ADHD

ADHD - når bør man søke medisinsk hjelp?

ADHD - symptomer og tegn

ADHD - tips til foreldrene

ADHD - årsaker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning