Så lenge etter holdbarhetsdatoen kan du spise maten

Det er en vesentlig forskjell på matvarene du kjøper i butikken.

Publisert

(SIDE2): Det er en vesentlig forskjell på flere av matvarene du kjøper på butikken. Noen at matvarene er datostemplet med «Siste forbruksdag», og de matvarene skal du være forsiktig med å spise senere.

Andre matvarer er derimot stemplet med «Best før», og for de gjelder helt andre regler, melder forskning.no.

Lukt på maten

- Generelt sett kan vi si at du ikke blir syk av å spise mat som er utgått på dato, derfor det står «Best før» på emballasjen. Men selvfølgelig går det en grense et sted, sier seniorforsker Hanne Møller hos Østfoldforskning til Forskning.no.

Generelt sett bør vi lukte mer på maten, mener hun. I dag er det nemlig få som lukter på det de skal spise. I stedet ser de utelukkende på datomerkingen, og kaster matvarer som ikke trengs å kastes i det hele tatt.

- Om flere begynner å bruke luktesansen kan nok mange bli tryggere på sine egne vurderinger. Kanskje elevene bør øve på matlukting på skolen, sier Møller.

Varm mat er farligst

Den største feilen du kan gjøre med tanke på holdbarhetsdatoen er

HOLDER LENGER: Mye mat holder lenger enn du tror. Foto: Colourbox

imidlertid å ikke ha en kald nok temperatur i kjøleskapet. Om det er åtte varmegrader vil både kjøttdeig og annet kjøtt bli uspiselig allerede før den siste forbruksdagen.

Kjøleskapet skal ideelt sett holde et sted mellom to og fire grader, og maten bør pakkes godt inn i plast. Om du reduserer oksygentilførselen vil du også sørge for at maten holder lenger.

Det samme gjelder også varm mat du lager i store porsjoner. Om du lar varm pasta eller ris stå for lenge i romtemperatur kan farlige bakterier få tid til å formere seg.

Derfor bør du raskest mulig flytte maten over i små beholdere, og få de inn i kjøleskapet.

Sju råd om datomerket mat

Forskning.no har samlet sju gode råd for mat og holdbarhetsdato.

1. Bruk dine egne sanser for det de er verdt. Se, lukt og smak på maten. Om maten er merket med «Best før» så er det opp til deg selv å avgjøre om maten kan spises eller drikkes.

2. Meieriprodukter som rømme og yoghurt holder ofte i flere uker etter at datoen er passert, om du oppbevarer det i en uåpnet emballasje. Smak på yoghurten for å sjekke kvaliteten. Det er ikke farlig, om melken er sur blir du ikke dårlig av å ha den i munnen.

3. Ost kan som regel spises lenge etter holdbarhetsdatoen. Mugg på hard ost kan faktisk skjæres vekk, men om det er kommet mugg på myke oster bør hele osten kastes.

4. Produkter som sukker, mel og pasta kan være bra mat i flere år etter «Best før»-datoen om du sørger for lufttett oppbevaring.

5. Brød som ikke er ferskt lenger kan du holde under kaldt vann i springen noen sekunder. Deretter kan du varme det på 200 grader i 10 minutter, og brødet blir nesten som nytt. Om det er muggent skal du derimot kaste det.

6. Lyst kjøtt, kjøttdeig, kjøttpålegg og fersk fisk må du være forsiktig med. Derfor er disse produktene merket med «Siste forbruksdag».

7. Rødt kjøtt blir mørere og bedre når det oppbevares. Om det derimot lukter surt eller blir slimete og gråbrunt bør det kastes.