«Puppesimulator» skaper storm

- Dette er direkte trist, sier Ap-politiker.

Publisert

På nettsidene til Teres privatsykehus i Tromsø kan man ta utgangspunkt i sin egen brystfasong, og teste hvordan kroppen vil se ut etter en brystforstørrelse, skriver Nordlys. 

En av dem som er svært kritisk til nyvinningen er Ap-politiker Ragni Løkholm Ramberg. Hun er aktiv i kvinnepolitikken og har ikke noe til overs for nyvinningen:

- Dette er direkte trist, sier Ramberg.

– Plastisk kirurgi er blitt normalisert, det er stadig flere som gjør det, stadig yngre som gjør det, og til stadig færre protester fra samfunnet for øvrig. På alle områder i samfunnet synes jeg det for unge mennesker er for vanskelig å være «bra nok». Det blir forventa mer enn bare «bra nok», du skal helst være best, sierRamberg, som blant annet møter i kommunestyret i Tromsø for Ap.

Mange reaksjoner

Den nye simulatoren ble annonsert på Facebook i forrige uke, ifølge klinikksjef Bente Holtan Openshaw. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Se hvordan simulatoren fungerer i videoen øverst!

– Det hadde jeg regnet med. Og at det er delte meninger skulle bare mangle, sier hun.

Holtan Openshaw sier simulatoren er et hjelpemiddel og ikke et virkemiddel og legger til at den til nå ser ut til å fungere etter hensikten:

– De som tar kontakt etter å ha vært inne å ha sett på simulatoren på nett har gode spørsmål. Det virker som de har gjort hjemmeleksa.

Overlege Erling Bjordal på UNN tror ikke simulatoren vil føre til at flere ønsker brystoperasjon, men sier den ved riktig bruk kan være med å hjelpe kirurgen å vise fram for pasienten hva som blir rett størrelse.

Snittalder

Klinikksjefen legger til at snittalderen blant pasienter som ønsker brystoperasjon er 36 år.

– Det er mødre som er ferdig med fødsler og ønsker å gjenvinne tapt volum, sier Holtan Openshaw.

FEMINIST OG AP-POLITIKER: Ragni Ramberg.

Ragni Løkholm Ramberg er kritisk til at de teknologiske nyvinningene kommer innen plastisk kirurgi:

– Vi har fremdeles ikke har klart å framstille p-pille som ikke gir økt risiko for brystkreft og blodpropp. Det sier noe om prioriteringen innen helsefeltet – hvor kvinne forstemmende ofte kommer til kort. Jeg skjønne jo at det er der pengene ligger – men trasig er det like fullt, sier hun.

Holtan Openshaw sier simulatoren aldri vil vise fullt ut hvordan resultatet av en operasjon vil bli, men at den kan bidra til et bedre bilde.

Les flere saker fra Nordlys her.