Plastisk kirurg om silikonimplantat i rumpa: - Resultatene er oftest dårlige og kan gi alvorlige komplikasjoner

Dette sier ekspertene om rumpeforstørring.

PLASTISK KIRURGI: Mange legger seg under kniven for å få det utseende de ønsker.
PLASTISK KIRURGI: Mange legger seg under kniven for å få det utseende de ønsker. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Denne uka har det vært stor debatt og mange diskusjoner om blogg-trenden med plastiske operasjoner.

- Skal for f... ikke normaliseres

Operasjons-debatten er for så vidt ikke ny, men den har blusset opp igjen denne uken etter at blogger Isabel Raad skrev at hun vil operere rumpa for å få den større.

Det har fått svært mange til å reagere, også innad i bloggsfæren. Det er de som mener dette er feil fokus når det gjelder å bygge selvtillitt, mens andre mener det er snakk om et PR-fremstøt og et bevisst forsøk på å få lesere til bloggen.

Den populære bloggeren Kristin Gjelsvik er en av de bloggerne som flere ganger har tatt opp temaet utseende, plastiske operasjoner og hun mener særlig bloggere har et stort ansvar, som de må være seg bevisste på.

- Plastisk kirurgi skal for faen ikke normaliseres, uttalte Gjelsvik til Side2 tidligere denne uken.

BLOGGEREN ISABEL RAAD har vakt oppsikt etter at hun fortalte om sine ønsker om rumpeforstørring.
BLOGGEREN ISABEL RAAD har vakt oppsikt etter at hun fortalte om sine ønsker om rumpeforstørring. Foto: (sraad.blogg.no)

- Liten etterspørsel

Til tross for at de siste årene har blitt stadig mer fokus på å få den «perfekte rumpa», så forteller Frode Samdal, overlege og spesialist i plastisk kirurgi ved Volvat Medisinske Senter Stokkan, at de har svært få henvendelser når det gjelder å fikse på bakdelen.

- Det er riktig at USA rapporterer om økende etterspørsel, men fra et lavt volum. Inngrep i denne anatomiske regionen er således fortsatt intet «10 på topp inngrep». Vi har inntrykk av at omfanget slike inngrep er blitt noe hausset av media. I Norge er det liten etterspørsel, sier Samdal til Side2.

Mangler vitenskapelig dokumentasjon

Å sette implantater i rumpemuskelen er omdiskutert fordi det er et fremmedlegeme som kan føre til komplikasjoner.

- Når det gjelder innleggelse av silikonimplantater er det så vidt vi kjenner til kun 1 plastikkirurg i Norge som har utført dette. Resultatene ved slike inngrep er oftest dårlige og potensielle komplikasjoner er mange og kan være alvorlige, forklarer overlegen.

- De siste årene har innsprøyting av eget fett blitt mer populært. Hovedproblemet med fett-transplantasjon til setepartiet er imidlertid at det er stor usikkerhet om hvor mye fettet som vil kunne overleve på sin nye lokalisasjon. Den vitenskapelige dokumentasjonen rundt dette er også mangelfull.

Mange vil ha rumpeløft

Klinikksjef og overlege Marius Barstad ved Fornebu Klinikken, som også er spesialist i plastisk kirurgi, har tidligere uttalt til Side2 at de ikke «tror på ideen» om å legge inn implantater av silikon i rumpemuskelen.

- I den store glutealmuskelen vil implantater være utsatt for mye bevegelse og trykk, og vi er heller ikke komfortable med å transplantere fett i underhud og inn i selve rumpemuskelen for å forstørre rumpa.

Derimot er det flere klinikker som tilbyr behandlinger for å løfte rumpepartiet.

Ifølge Barstad opererer de ofte personer som har gått mye ned i vekt.

- Vi opererer oftes pasienter som har slanket seg mye, ofte er dette slankeopererte mennesker som har mye overflødig hud som henger slapt over bakenden. Kort fortalt vil man da fjerne en buet, belteformet hudbit i hoftehøyde som vi så trekker opp over baken, og syr fast i en høyere posisjon, har klinikksjefen uttalt.

Også overlege Samdal er godt kjent med denne type inngrep.

- Løft av setepartiet gjøres i blant som ledd hudoppstramming og fjerning av overskuddshud etter massivt vekttap, for eksempel etter en slanke-operasjon, sier kirurgen.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2016.

Les også