Perfekte kaker til nyttårsfesten
Få Villa Perlesukkers beste oppskrifter, og imponer venner og familie på nyttårsfesten.

(Side2): Villa Perlesukker har en av Norges størets bakeblogger. Vi fikk henne til å dele sine aller beste kakeoppskrifter til nyttårsfesten.
- Disse oppskriftene er perfekte å servere når gjestene kommer på besøk, men er også helt ypperlige å gi bort om du skal være gjest på nyttårsaften og vil ha med en liten oppmerksomhet til vertskapet, sier Anne Brith Davidsen, som er damen bak Villa Perlesukker-bloggen.
Blant nyttårsfavorittene er sjokoladekuler, cupcakes, julepakker og makroner på pinne.
- Dette er oppskrifter som alle klarer å bake og som er gode både for små og store, sier Davidsen.

NYTTÅRSMAKRONER (60 stk):

170 g melis
130 g malte mandler eller mandelmel
100 g eggehvite
80 g sukker
Stekes på 150 grader i 12 minutter.
Miks skåldede mandler i foodprosessor til fint mandelmel. Bland dette med melisen. Pisk eggehviter og sukker stivt til skinnende og glatt konsistens.
Vend i mandelmelet og melis. Sprøyt dette ut på bakepapir og la makronene tørke i 30 min. Stek dem på midterste rille i 12 minutter.
FYLL:
2 egg
100 g melis
200 g sjokolade
100 g smør
100 g baileyssirup
Smelt smør i en kjele og ha i finhakket sjokolade slik at dette smelter. Pisk egg og melis til stiv eggedosis. Ha i sjokoladeblandingen og avkjøl kremen. Gjerne overnatt på kjøkkenbenken om du vil ha perfekt konsistens.
Sprøyt sjokoladekrem på en makron og legg en annen oppå.

BAILEYSSIRUP:
50 g Baileys
50 g sukker
En sirup eller en lake er alltid laget av lik mengde sukker og veske. Dubruker så mye som du trenger til hver enkelt oppskrift. En sirup eller lake brukes til å tilsette smak på kremer eller pensle over kakebunner og cupcakes for å gi fuktighet og ekstra smak.
Den mest vanlige sirupen eller laken vi bruker er sukkerlake som er 50% vann og 50% sukker. Du kan fint bruke alt av juice eller saften fra bær til dette. Sitronsaft egner seg spesielt godt.
Kok opp lik mengde Baileys og sukker og rør godt 2-3 minutter mens det koker. Dra det fra platen.
BAILEYS NYTTÅRSCUPCAKES (20 stk):

125 g smør
2 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1,5 dl matfløte
Pisk smør og sukker hvitt.
Ha i ett og ett egg og sikt inn det tørre.
Rør fløten inn på slutten. Ha røren i former. Stekes i 15-20 minutter på nederste rille på 170 grader.
KARAMELL:
1 pk fløte
230 g sukker
230 g glukose ( Jeg brukte fra Dr. Oetker)
1 vaniljestang
90 g smør
5 g maldonsalt
Smelt sukker i en tykkbunnet kjele. Ikke rør for mye i det, da kommer det luft inn og temperaturen går ikke fort nok opp. Ikke la sukkeret bli for mørkt for da blir karamellen bitter. Ha i glukose og rør rundt.
Dypp kjelen i kaldt vannbad slik at temperaturen går hurtig ned. Sett kjelen tilbake på platen på middels varme og tilsett fløte og vaniljestang. Når alt er godt blandet tar du kjelen av platen. La alt avkjøle seg og ha deretter i smør og havsaltet. Bruk en stavmikser for perfekt resultat og konsistens på slutten.

KREM:
3 ss mel
3 dl melk
500 g melis
500 g smør
Kok opp melk og mel til en tykk hvitsaus. Sett kjølig natten over. Pisk smør, melis og melkepuddingen i minst 20 minutter med piskeris.
Når cupcakesene kommer ut av ovnen og er lune, pensles disse med Baileyslake. Stikk et lite hull i hver med en kniv og fyll disse med karamell.
Har du en sprøytepose gjøres dette enkelt ved å fylle en sprøytepose med karamell, klippe et lite hull i posen og stikke denne ned i hver enkelt for så å sprøyte inn karamell i hver cupcake. Lag rosetter på hver med en sprøytetipp og pynt med snøfnugg.


JULEKULER:

Disse deilige trøflene kan lages dager i forveien og oppbevares i kjøleskap. Du kan også bytte ut Baileyssmaken med din favorittsmak om du har en annen du liker bedre!
Grunnoppskriften på trøfler er at man har dobbelt så mye sjokolade i som fløte, men om du liker en mildere variant sjokolade, altså en melkesjokolade må du ha 1 del fløte og hele 3 deler sjokolade.
100 g kremfløte
200 g sjokolade 70%
50 g smør
1 dl Baileys
Strøssel til pynt
Kok opp kremfløte og baileys i en kjele. Ha i hakket sjokolade og trekk det hele fra varmen. Rør godt til all sjokolade har smeltet. Sett dette kjølig.
Rull kuler à 10-12 gram mellom hendene og rull det til slutt i strøssel.

JULEPAKKER:

Små søte cookies formet som en julepakke, drysset på med gullglitter gir en glitrende look på kakebordet!
250 g smør
250 g sukker ( engelsk ) eller melis
500 g mel
2 egg
Frø fra 1 vaniljestang
Hvis du benytter melis i stedet for engelsk sukker vil de bli finere i konsistensen.
Pisk smør og sukker hvitt med en grind. Ha i vaniljefrøene. Ha i eggene.
Bland dette godt og ha så i melet. Miks dette lett til det samler seg.
Kjevle det ut til ca. 4-5 mm og stikk ut former. Stek dette i ovn på 180 grader varmluft i 6-8 minutter.
GLASUR:
Jeg bruker alltid royal icing på mine cookies. Det blir stivt og pent. Jeg farger den i ønsket farge og pynter.
Mange spør om cookiesene ikke blir søte med glasur? Jo, de KAN bli det, men det er derfor vi tilsetter sitronsyre i glasuren for å balansere smaken slik at det ikke blir for søtt.
Det er på samme måte man burde lage melisglasur som går på skoleboller. Alltid litt sitronsaft/syre i glasuren for stabilitet og god smak!

GLASUR/ ROYAL ICING:
500 g melis
2 eggehviter
1 ss sitronsaft
Gullglitter
Ha melis eggehviter og sitronsaft i en kjøkkenmaskin. Bruk grinden.
Miks det hele på medium hastighet. Miks til du hører glasuren «poffer» da er den ferdig. Dette tar mellom 7-10 minutter.
Ha en del av glasuren i en sprøytepose med tipp 2 og sprøyt ut kanter på hver cookie.
Ta den andre delen av glasuren og ha litt vann i den slik at den blir flytende. Hell dette innenfor der du laget "rammen" og la det hele stivne.
Når glasuren nesten er tørket (20-25 minutter) heller du glitter på.
La det hele tørke godt (2-3 timer) og pensle av overflødig glitter.
Pynt cookiesen med bånd og sløyfe!


Anne-Brith har valgt å bake med Baileys i flere av oppskriftene, men understreker at alkoholen forsvinner i bakeprosessen.
- Det å bake med alkohol gjør jeg først og fremst for å få den gode smaken og ikke alkoholen i kakene. Selv baker jeg ofte med vin, konjakker og likører. Når men koker opp dette forsvinner alkoholen og du sitter kun igjen med den gode smaken. Så om du velger å lage disse oppskriftene er det helt trygt å servere til den som skal kjøre bil hjem fra festen også.
Godt nytt år!