Også menn har biologisk klokke

Mannens fertilitet faller kraftig etter fylte 35, viser ny forskning.

Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert
IKKE EVIG UNG: Sjansene for å få barn faller merkbart etter at mannen fyller 40 år.
IKKE EVIG UNG: Sjansene for å få barn faller merkbart etter at mannen fyller 40 år. Foto: FOTO: Crestock

Forskere hevder nå å ha funnet flere bevis på at menn - på samme måte som kvinner - har en biologisk klokke, som begynner å tikke i midten av 30-årene, melder BBC.

En fransk undersøkelse av 12 200 par som gjennomgår fruktbarhetsbehandling, viser at sjansen for å bli gravid faller når mannen er over 35 år, og at sjansene går kraftig ned om mannen er over 40.

Også tidligere studier har vist at både naturlig og assistert befruktning er vanskeligere om mannen er over 40.

Flere aborterer

Forskere fra Paris' Eylau Center for Assisteret Graviditet har studert par som har hatt infertilitetsproblemer fra januar 2002 til desember 2006. Alle parene fikk kunstig befruktning. Mannens sædceller ble telt opp, og cellenes evne til å svømme samt deres form og størrelse ble undersøkt før sæden ble ført inn i kvinnens livmor. Samtidig ble tallene på graviditet, ufrivillige aborter og fødsler rapportert inn.

Som forventet fikk forskerne bekreftet at kvinner over 35 år har større vansker med å bli gravide og gjennomføre en vellykket graviditet enn yngre kvinner.

Mer overraskende var det at i de tilfellene hvor mannen var kommet litt opp i årene, var abort mer vanlig enn der mannen var yngre.

Én av ti ble gravide

Og om mannen var over 40, var utsiktene til en vellykket graviditet enda dårligere. For disse parene endte en tredel av svangerskapene med ufrivillig abort og bare 10 prosent av behandlingene resulterte i graviditeter.

- Et økende antall undersøkelser viser at menn ikke er immune mot aldringens tegn. Denne undersøkelsen viser at også menn har en biologisk klokke, sier doktor Alan Pacey, fertilitetsekspert ved Sheffield University til BBC.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning