Ny studie: Å sitte i sofaen og glo på TV kan redde forholdet

Gjør forholdet til din kjære bedre.

Publisert

(SIDE2): Har forholdet gått litt i stå, og dere trenger å tenne gnisten igjen? En ny studie har svaret på hva som hjelper i tilfelle.

Nemlig å sette seg i sofaen sammen og glo på TV.

Jepp – det kan høres rart ut, all den tid man har hørt man bør komme seg opp og ut og gjøre noe sammen. Men en studie publisert i Journal of social and personal relationship, viser at par som blir hjemme og ser på TV har et høyere nivå av forpliktelse overfor hverandre.

Studien er gjort av forskere fra USA, Canada og Storbritannia, og tar blant annet for seg fordelene et forhold har av en delt sosial identitet, som blant annet formes av en lik forståelse av populærkultur.

LES også: Derfor går mange par fra hverandre nå

Skaper felles identitet

259 personer i forhold deltok, og ble blant annet spurt om hvor mange timer de var sammen med partneren daglig, antallet felles venner og kvaliteten på forholdet.

Det viste seg at de med færre felles venner hadde mindre delt sosial identitet, noe som virket negativt på forholdet. Men av disse som så på TV sammen, så virket bilde-kassa som et effektivt substitutt.

- Etter som man blir mer intime, deler par syn på forskjellige aspekter ved livet. Disse delte oppfatningene gjør at man inkorporerer sider ved partneren i sin egen oppfattelse av seg selv. Slik blir grensene for egen identitet utvidet til å også gjelde partnerens evner, ressurser og egenskaper, dette kalles selv-ekspandering, skriver Independent.

LES også: Norge er et av landene det er vanskeligst å få venner

Å utvide en felles sosial identitet gjennom fiksjon, virker på samme måten.

- Spesielt det å dele TV med en partner gjør at man kan kompensere for manglende felles gruppetilhørighet. Med andre ord, å ha felles TV-interesser gjør at de kan bygge en felles sosial identitet med partneren på den måten, og slik befeste gjensidig avhengighet og føre til større intimitet.

TV mot stress

Studien er sammenfallende med tidligere forskning.

I fjor viste et forskerteam at det å se på TV er bra motstress – så sant man ikke får dårlig samvittighet av det. Da virket det mot sin hensikt.

- Overdreven mediebruk er selvfølgelig også en årsak for stress. En balansert helbredelsesmeny som kombinerer mediebruk med andre sosiale, kulturelle og sportslige aktiviteter gir optimal velvære, konkluderer forsker Leonard Reinecke da.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));