Seksuell lyst

Ny pille kan tenne gnisten

Ny forskning kan gjøre til at en lystpille for kvinner snart ser dagens lys.

SEX SOM EN LEK: Nå kan manglende sexlyst snart være en saga blott.
SEX SOM EN LEK: Nå kan manglende sexlyst snart være en saga blott. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Mangel på seksuell lyst hos kvinner er mer utbredt enn tidligere antatt. Om lag 10 prosent av alle kvinner, uansett alder, lider av manglende seksuell lyst.

Påvirker sentralnervesystemet

Nå prøves det et ut stoff som kan bli den første medisinen som stimulerer kvinners seksuelle lyst - blant annet i Norge, hvor i alt 5000 kvinner har deltatt i den såkalte Bouquet-studien.

Det lovende stoffet de har testet, bærer det velklingende navnet flibanserin. Det er et ikke-hormonelt stoff som øker serotoninnivået i kroppen og som virker på sentralnervesystemet.

Økt lyst og flere orgasmer

Ifølge de amerikanske studiene - som ligger noen hestehoder foran de norske i tidsperspektiv - er det mye som tyder på at flibanserin øker både lysten på sex og evnen til å få orgasme.

De gode resultatene har ført til at man også vil teste stoffet på kvinner etter overgangsalderen, en fase i livet hvor mange kvinner opplever at den seksuelle lysten avtar.

Flibanserin

  • Flibanserin er et ikke-hormonelt stoff som er blitt nøye undersøkt i forhold til bivirkninger. Stoffet regnes som potent når det gjelder å stimulere seksuell lyst hos kvinner, spesielt hos kvinner før overgangsalderen som lider av fenomenet HSDD (seksuell dysfunksjon).
  • Stoffet inntas i form av en daglig pille, og komponentene i pillen virker på sentralnervesystemet i kroppen.
  • Medisinsk forklart virker flibanserin som en 5-HT1A serotonin reseptor og en 5-HT2A serotonin reseptor.
  • Ved siden av å kunne gi økt lyst kan flibanserin også gi sterkere opplevelse av orgasme, mener forskerne.
  • For tiden foregår forsøk for å få mer innblikk i virkningsmekanismene til dette stoffet hos et av verdens ledende legemiddelfirmaer Boeringer Ingelheim.

Etterlyser større åpenhet

- Både leger og pasienter synes det er vanskelig å diskutere kvinners seksuelle problemer. Derfor bør vi oppmuntre til større åpenhet, slik at kvinner søker profesjonell hjelp hvis de føler fortvilelse over manglende lyst, mener Dr. Sheryl Kingsberg.

Hun har ledet en tilsvarende amerikansk studie, der over 30.000 kvinner over 18 år har testet flibanserin.

Norske gynekologer

I over ett år har de norske forskerne gjennomført en dobbelt blind placebokontrollert studie, og i disse dager skal resultatene sammenfattes.

Den norske legen og samlivseksperten Åsa Rytter Evensen har ledet den norske undersøkelsen sammen med tre gynekologer. Hun kan fortelle at studien har omfattet kvinner under overgangsalderen med nedsatt seksuell lyst.

Derfor mangler lysten...

- Seksualdriften er en drift som kan variere gjennom de forskjellige fasene av livet, og seksuelle behov varierer også fra person til person, sier dr. Åsa Rytter Evensen til bladet Bedre Helse.

- Manglende sexlyst er ett av de vanligste problemene hos kvinner, men det er legitimt at man ikke alltid har lyst.

For mye stress

Før prevensjon var like tilgjengelig som i dag, kunne lysten forsvinne fordi kvinner ofte redde for å bli gravide.

I dag har vi større frihet, men ingenting tyder på at den seksuelle lysten er blitt større enn før. Rytter Evensen mener forklaringen delvis kan være at kvinner lever under mer stress enn tidligere.

Les også: - Jeg vil aldri ha sex

SEXLIVET DABBER AV: - Par som har vært sammen en stund, kan ikke vente at seksuallivet er like spennende som det var under forelskelsens rus, mener lege og samlivsekspert Åsa Rytter Evensen.
SEXLIVET DABBER AV: - Par som har vært sammen en stund, kan ikke vente at seksuallivet er like spennende som det var under forelskelsens rus, mener lege og samlivsekspert Åsa Rytter Evensen. Foto: Foto: Erik Johansen/Scanpix

Mistet lysten etter misbruk

- Generelt har nok kvinner i dag lettere for å vedkjenne seg seksuell lyst enn tidligere. Likevel er det store individuelle forskjeller.

Hos noen kan manglende lyst blant annet skyldes at de ble seksuelt misbrukt som barn, og faktisk gjelder dette fenomenet mange flere enn tidligere antatt.

Tre hovedgrupper

Det er flere årsaker til at kvinner sliter. Bortsett fra medisinske grunner kan man hovedsakelig dele årsakene i tre grupper:

1: Kvinner kan vært gift eller være i parforhold hvor de ikke av ulike årsaker ikke lenger tenner på partneren.

2: Det er ikke uvanlig at kvinner mangler seksuell lyst i forbindelse med graviditeter og fødsler.

3: Kvinner etter overgangsalder kan få redusert lyst på sex på grunn av hormonforandringer i kroppen.

Les også: Aseksuell etter fødselen

Sex på menns premisser

Sex får mye oppmerksomhet i det offentlige rom, men som oftest fokuseres det på menns premisser, mener Åsa Rytter Evensen.

Menn og kvinner fungerer nemlig forskjellig som seksuelle vesener. For kvinner er seksuallivet mye mer knyttet til følelser og kjærlighet. For menn handler seksualdriften i stor grad om forplantningsdrift.

Føler seg utilstrekkelige

Åpenhet om seksuallivet er viktig, men ensidig fremstilling gjør at spesielt kvinner kan kjenne seg utilstrekkelige. Dessuten finnes det ingen oppskrift på hva som er ideelt eller perfekt, mener Rytter Evensen.

Les også: Slik får dere tilbake sexlysten

- Par som har vært sammen en stund, kan heller ikke vente at seksuallivet er like spennende som det var under forelskelsens rus, påpeker hun.

Langvarige problemer

Det er med seksuallivet som med alt annet i livet, det går litt opp og ned for fleste.

- Først om man har virkelig store problemer med manglende lyst over tid, er det grunn til å sjekke nærmere etter årsaken, mener dr. Åsa Rytter Evensen.

Les mer om kvinnelig sexlyst i Bedre Helse nr. 7 (ute tirsdag)

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning