Nå skal de finne ut hva vi faktisk drikker
Ingen vet hvor mye alkohol vi faktisk drar meg oss hjem fra utlandet.

(SIDE2): Salget av alkohol steg jevnt og trutt frem til 2008, da vi drakk 6,75 liter ren alkohol i gjennomsnitt per innbygger over 15 år. Det er en økning på hele 48 prosent fra 1993.
Siden 2008 har salget gått noe tilbake, ifølge statistikken. Men SIRUS-forsker Elin K. Bye mener det ikke viser hele bildet. Andelen alkohol nordmenn tar med seg hjem fra utenlandsreiser har nemlig økt kraftig de siste årene.
- Men vi vet ennå ikke eksakt hvor mye folk kjøper med seg fra ulike type taxfree og annet, men vi vet det er relativt mye, - anslagsvis 1,5 liter ren alkohol kommer fra slike kilder, sier Bye, eller altså drøye 20 prosent av det statistikken tilsier.
Over grensa
- Merforbruket av alkohol har økt kraftig etter innføringen av tax-free-salg av alkohol ved ankomst på norske flyplasser. Ifølge beregninger for 2010 fører denne tax-free-handelen til at det ble drukket rundt 16 prosent mer hetvin og 12 prosent mer sprit enn hva som ville blitt drukket uten denne ordningen, sier Bye til Side2.
SIRUS-forskeren holdt foredrag under den femte kongressen om Rus og Psykisk Helse, som gikk av stabelen i Oslo denne uken. Der la hun frem tall blant annet om nordmenns drikkevaner, hentet fra SIRUS store befolkningsundersøkelse.
DU KAN lese mer om undersøkelsen her OG her!
Vil vite tallene
Til sommeren skal SIRUS gjennomføre en ny befolkningsundersøkelse, der målet er å finne ut hva og hvor mye nordmenn tar med seg hjem.
- Det er mange kilder til uregistrert alkoholkonsum: man kan kjøpe med seg alkohol hjem til Norge fra butikker i utlandet, og det gjelder særlig grensehandel fra Sverige, fra tax-free på norske og utenlandske flyplasser, det selges alkohol på fly til Norge, og det er tax-free på ferger til Norge, sier Bye.
LES OGSÅ: Derfor drikker kvinner mer alkohol
- I tillegg har vi smugling og hjemmeproduksjon. Per i dag er det kun de innenlandske flyplassene som plikter å oppgi sin omsetning til SIRUS for beregning av uregistrert konsum. I den nye befolkningsundersøkelsen 2014 stiller vi en del spørsmål om kjøp av alkohol som vi, sammen med kilder fra ulike registre, skal benytte til å lage et mer presist estimat på det totale forbruket av alkohol i Norge.
SIRUS har per i dag nemlig ikke lovhjemmel til å be om opplysninger om omsetning av alkohol og tobakk fra ferge- eller flyselskapene. Men på bakgrunn av tallene fra norske flyplasser har instituttet også beregnet omsetningen på ferger.
- For å anslå omfanget av grensehandel med sterke alkoholdrikker fra Sverige, har vi tatt utgangspunkt i mersalget av øl, vin og brennevin i Systembolagets butikker i 8 grensekommuner. Mersalget er beregnet ved å sammenlikne salget i de åtte grensehandelskommunene med salget i et kontrollområde som ikke er utsatt for grensehandel. Vi jobber med å få frem en avtale med de ulike fergeselskapene, sier Bye.
Fra januar 2012 ble tax-freebutikkene på flyplassene pliktige å opplyse SIRUS hvor mye de selger av blant annet alkoholholdige drikker.
Tallene viser at i 2010 utgjorde salget på taxfree-butikkene på flyplasser 32, 27 og 7 prosent av Vinmonopolets salg av henholdsvis hetvin, sprit og svakvin. Og vi handler det meste når vi er kommet på flyplassen på vei hjem igjen:
- Det er ingen tvil om at endringen sommeren 2005, da det ble tillatt å handle avgiftsfrie varer ved innreise til Norge, har ført til et økt avgiftsfritt salg på norske flyplasser. Det kan også ha ført til et økt totalt avgiftsfritt salg av alkoholvarer og tobakk, opplyste SIRUS i 2012.
Bekymrer
Alkoholssalget via flyplasser har også påvirket salget hos Vinmonopolet. Dette førte til at Vinmonopolet ønsker seg inn på norske flyplasser.
- Når hver sjuende flaske vin og brennevin i Norge er kjøpt på taxfree, kan det på sikt undergrave vår legitimitet, slik at vi mister vårt samfunnsoppdrag. Den andre bekymringen min går på vår økonomiske bæreevne. Hvis folk slutter å handle hos oss, går det utover vår mulighet til å bygge nye butikker og videreutvikle polet, sa Vinmonopolets administrerende direktør Kai G. Henriksen i sommer.
Taxfreebutikkene på de fleste av landets flyplasser drives av Travel Retail Norge. Selskapet fikk for et halvt år siden forlenget sin avtale med Avinor og OSL om å fortsette driften av utsalgene. Avtalen løper fram til 2021. Den forrige løp fram til 2017.
Tall fra SSB viser også at vi stadig flyr mer utenlands.
Antall flygninger mellom norske og utenlandske lufthavner gikk opp med litt under 11 prosent, og var på noe over 63 000 i 3. kvartal 2013, mens økningen i antall passassjerer økte i underkant av 12 prosent. Totalt var det nesten 7 millioner passasjerer ved avgang og ankomst på utenlandske reiser - og det er å anta at stadig flere av oss benytter tax-free tilbudet.
Kjøpet på taxfree koster også den norske stat - SIRUS beregninger anslår at alkohol og tobakkssalget sammenlagt førte til et avgiftstap for den norske statskasse på rundt 1,7 milliarder kroner i 2010.