Menn skulle prøve ny prevensjon. Hoppet av fordi de fikk samme bivirkninger som kvinner

20 menn hoppet av studien grunnet bivirkninger p-pillebrukere kjenner altfor godt til.

PREVENSJON: I en studie om hormonell prevensjon for menn hoppet 20 menn av studien grunnet bivirkninger som humørsvigninger, smerter og akne.
Publisert

(SIDE2): Prevensjon for menn har lenge vært etterspurt, og det er mange år siden vi først fikk høre at p-pillen for menn var underveis.

96 prosent effektiv

Nå forteller forskere ved Universitetet i Edinburgh at de har utviklet en prevensjonstype for menn som skal være 96 prosent effektiv, skriver Broadly.

Studien ble publisert i «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Forskerne har rekruttert 320 menn mellom 18 og 45 år, som gjennom en periode på 56 uker har fått to ulike hormoner sprøytet inn i kroppen hver åttende uke: Progestagen og testostoron. Alle mennene hadde vært i et monogamt forhold med en partner mellom 18 og 38 år i minst et år.

I løpet av perioden ble fire av mennenes kvinnelige partnere gravide, og forskerne konkluderte med at prevensjonsmiddelet var 96 prosent sikkert.

Selv om forskerne vil beskrive studien som suksessfull, er prevensjonstypen fortsatt ikke like sikker som p-pillen, som til sammenligning er 99,9 prosent sikker - så lenge den blir brukt riktig.

LES OGSÅ: 11 myter om hvordan du blir gravid

- Det er ifølge studien mulig for menn å bruke et hormonelt prevensjonesmiddel som reduserer risikoen for ikke-planalgte graviditeter, sier en av forskerne bak studien, Mario Philip Reyes Festin i en pressemelding.

P-PILLE: Det hormonelle prevensjonsmiddelet for menn var 96 prosent effektivt, men p-pillen er enda sikrere.

Avsluttet av 20 menn

I 2011 avsluttet 20 av de 320 mennene studien på grunn av bivirkninger av hormonene de fikk sprøytet inn i kroppen.

Flere avsluttet studien på grunn av endringer i humøret. Andre årsaker var akne, smerter eller panikk ved injeksjon, hjertebank, hypertensjon eller erektil dysfunksjon.

- Åtte menn avsluttet studien på grunn av mer enn én bivirkning, inkludert ulike årsaker knyttet til endring i humøret, skriver forskerne i rapporten.

Studien ble derfor avsluttet.

- Vi trenger å forske mer på konseptet, til vi kommer til et punkt der det kan bli tilgjengelig for menn som en prevensjonsmetode. Selv om sprøytene var suksessfulle når det kommer til å forhindre graviditet, må vi utvikle en god kombinasjon av hormoner slik at vi får en god balanse mellom sikkerhet og effektivitet, sier Reyes Festin.

- Kvinner har tatt byrden i mer enn 50 år

Anna Rhodes, journalist i den britiske avisen The Independent, reagerer på at studien ble avsluttet.

- Det var kun 20 av mennene som ikke taklet bivirkningene, mer enn 75 prosent sa de gladelig kunne benyttet seg av prevensjonsmiddelet. Men fordi 20 menn ikke var fornøyde, ble hele studien avsluttet, skriver Rhodes.

Hun påpeker at kvinner har gått på hormonell prevensjon i årevis, og at mange oppgir de samme bivirkningene som de 20 mennene som hoppet av studien gjorde - uten at det får noen konsekvenser.

I tillegg kan hormonell prevensjon gi flere, og langt alvorligere, bivirkninger, som for eksempel blodpropp.

- Kvinner har tatt byrden i mer enn 50 år for å kunne utvikle et forhold uten å risikere å bli gravid. Det er fornærmende og hensynsløst av forskerne å avslutte en stor studie på mannlig prevensjon på grunn av et par mindre - ja, de er mindre, og hvis du som kvinne klager over dem vil fastlegen mest sannsynlig kalle dem akkurat det - bivirkninger.

LES OGSÅ: Under halvparten slutter å røyke når de blir gravide