Lege Berit Nordstrand: - Jeg har tro på disse kjerringrådene
Selv spiser hun for eksempel mørk sjokolade mot irritasjonshoste.

(SIDE2): Du trodde kanskje at leger syns kjerringråd var noe ordentlig tull?
Seksbarnsmor, lege og forfatter Berit Nordstrand, har stor tro på enkelte kjerringråd, selv om hun har til gode å prøve løktrikset.
Mandag skrev Side2 om våre egne kjerringråd og blogger Christina Sandnes sin morsomme bloggpost om hvordan hun testet en halv løk i rommet, til sin hostende tre år gamle sønn.
Mørk sjokolade og honning
- Jeg har ikke testet løk mot nattehoste på noen i familien, nei. Men jeg har derimot mange andre kjerringråd jeg sverger til, sier Berit Nordstrand til Side2.
LES OGSÅ: - Dropp sukker, pasta og moderne hvetemel
Ett av kjerringrådene er mørk sjokolade mot irritasjonshoste, og det er et råd vi kan like.
- Det fins ikke så mange studier på dette, men det fins noen og særlig en liten studie fra Storbritannia som viser at mørk sjokolade kan virke virker like godt mot hoste som hostedempende medisin fra apoteket. Dersom du kjenner det kribler i halsen, så lag deg en kopp kakao med smeltet mørk sjokolade i varmt vann, eventuelt litt melk, blandet med honning. De mørkeste sjokoladene inneholder ofte mindre sukker, og vil du ha kakaoen mer søt så bruk også honning, helst av den minst raffinerte typen, som kaldslynget Lynghonning, sier hun.

Kefir på solbrent hud
Et annet kjerringråd hun sverger til er kefir eller annen syrnet melk, som inneholder de gode melkesyrebakteriene, på solbrent hud.
- Melkesyren får cellene til å reparere seg selv og demper inflammasjon. Jeg lover deg at det hjelper bedre enn aftersun-lotion.
Har du vært uheldig å brenne deg på kanten av en kjele så har Nordstrand også råd.
- Smør på litt kaldslynget Lynghonning etter å ha skyldt området i iskaldt vann det funker bedre enn rennende vann alene.

- Velg grønt og kutt raffinert sukker
Berit Nordstrand mener ellers at det trengs små grep i hverdagen for å forbedre immunforsvaret i disse syketider.
- Og nå er vi inne på forskningsbasert kunnskap og ikke kjerringråd sier hun.
- Kjenner du en gryende forkjølelse så er grønn te, fersk ingefær, sitronsaft og honning en uslåelig kombinasjon. Alle komponentene virker styrkende på immunforsvaret og kan gi både mildere symptomer og kortere sykdomsforløp.
Hun råder også til å spise frukt og grønt med grønnfarge.
- Spirer, urter, brokkoli, persille, spinat er fint å få i seg for å styrke immunforsvaret ved sykdom. Hell på litt extra virgin olivenolje for å øke opptaket av de gode næringsstoffene og kutt ut alt av raffinert sukker. Ha avokado, kokosfett eller gresk yoghurt i en smoothie, en vinaigrette på salaten eller smør i en grønnsakspurè så øker kroppens opptak av plantestoffer med flere hundre prosent. I tillegg bremser fettet opptaket av raske karbohydrater fra matretten og beskytter deg fra et forstyrret blodsukker.
- Raffinert sukker ødelegger tarmfloraen mens honning er probiotisk for tarmen. Og tarmfloraen er meget viktig for å holde oss friske.

- Spis mat for «bakterie-Mons»
Nordstrand er også opptatt av viktigheten av fiber for å beholde god tarmhelse, og mener fullkorn, grønnsaker, frukt og bær er fine matvarer med mye fiber.
- Tarmbakteriene programmerer og stabiliserer immunforsvaret. De vedlikeholder tarmveggen, bekjemper fremmede inntrengere som virus og bakterier og produserer en rekke næringsstoffer. De produserer til og med signalstoffer, kommuniserer med hjernen din og påvirker både humør, konsentrasjon og hukommelse. Det betyr at du bør spise mat som holder liv i dine hjelpsomme tarmbakterier. Derfor pleier jeg å si, ikke spis «mat for Mons», men «mat for bakterie-Mons».
En bedre tarmflora gjør derfor at man får et mer stabilt immunforsvar, og ikke et overfølsomt immunforsvar, ifølge Nordstrand.
- Mange i dag har et supersensitivt immunforsvar og en forstyrret tarmflora. Det er en av flere grunner til at mange har matintoleranser også, så mitt råd er heller å gå løs på tarmfloraen istedenfor å utelukke stadig flere mattyper.