Virtuell slanking

Jenter tyr til nettet når de skal dele slanketips og radmagre bilder. Interesseorganisasjoner for kvinner med spiseforstyrrelser reagerer.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert
Nicole Richie er med sin radmagre kropp et usunt forbilde blant unge jenter. (Foto: WireImage/All Over)
Nicole Richie er med sin radmagre kropp et usunt forbilde blant unge jenter. (Foto: WireImage/All Over) Foto: WireImage/All Over

Virtuelle nettsamfunn gir en ny og farlig dimensjon til unge jenters slankehysteri. Nå etterlyser interesseorganisasjoner for spiseforstyrrelser bedre kontroll av nettsider som Facebook, MySpace og YouTube.

Tynn trend

Med sykelige tynne forbilder som Victoria Beckham og Nicole Richie er det ikke rart at unge jenter tar slankingen enda et skritt lenger. Og med nytt virtuell verktøy for hånden er det enklere enn noen gang å dele slanketips på nettet.

For mens slanking tidligere var en privatsak har det nå blitt en høyst kollektiv handling. De nye nettsamfunnene Facebook, MySpace og YouTube er skremmende perfekte når det kommer til å danne felleskap med andre i samme situasjon.

Thinspiration

Den farlige trenden hvor jenter oppfordrer hverandre til slanking gjennom nettsamfunn kalles på engelsk for "thinspiration", eller "tynnspirasjon" på norsk.

Og trenden er lett å spore. En kjapt søk etter Facebook-grupper som omhandler spiseforstyrrelser gir resultater i form av grupper som "Anoreksi: Vårt liv, men vi blir aldri tynne nok" og "Anoreksi er ikke en sykdom, det er en livsstil". Her diskuterer medlemmene sykdommen sin og gir hverandre tips til å bli enda tynnere. Nettsamfunnet MySpace har lignende grupper.

På YouTube finnes en rekke skremmende videoklipp av ekstremt tynne jenter. Flere hundretusen nettbrukere har sett disse filmklippene de siste månedene.

Bekymringsverdig

Interesseorganisasjoner for spiseforstyrrelser i England og Amerika reagerer nå på den lille kontrollen som utøves ovenfor disse nettstedene.

- Spiseforstyrrelser er en seriøs mental lidelse, ikke en trend, en fase eller et motetilbehør. Det er heller ingen livsstil du kan velge. Alt som kan lure, eller forsøke å lokke, en ung og sårbar person på dette området er potensielt meget farlig, uttaler Susan Ringwood, øverste leder for Beat, Englands ledende interesseorganisasjon for spiseforstyrrede til Dailymail.

Hun sier videre at pasienter med spiseforstyrrelser trenger hjelp så fort om mulig, men at anoreksi-grupper på nettet bevisst forsøker å påvirke pasienter til ikke å ta i mot hjelpen.

Men nettsamfunnene er ikke villige til å kaste de omstridte anoreksi-gruppene på dør med det første. En representant for nettsiden MySpace sier:

- Heller enn å sensurere disse gruppene, ønsker vi å samarbeide med organisasjoner som har råd til mennesker som sliter med slike problemer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning