Tjukk av tjukke venner

Om vennen din er skikkelig overvektig, er det 57 prosent fare for at du også blir det.

PÅVIRKELIGE: Dersom du har en venn eller ektefelle som er overvektig, øker sannsynligheten for at du også blir det.
PÅVIRKELIGE: Dersom du har en venn eller ektefelle som er overvektig, øker sannsynligheten for at du også blir det. Foto: Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Dersom en god venn blir tjukk, øker sannsynligvis din toleranse for overvekt. Vi avspeiler oss i andre, og det er lettere å akseptere overvekt hos en selv dersom nære og kjære også går opp i vekt.

Særlig gjelder dette bestevenner av samme kjønn.

Fulgt opp i 32 år

Forskerne bak studien, publisert i The New England Journal of Medicine, kartla vekten og nettverket til over 12.000 personer.

Disse personene deltok også i en annen stor undersøkelse og var blitt tett fulgt opp over 32 år. Forskerne visste derfor hvem som var venner med hvem, gifte, skilte, søsken og naboer. De kjente også til graden av vennskap og undersøkte hvordan dette påvirket vekten.

Fysisk avstand betyr ingenting

Hvem som påvirker hvem, avhenger av hvor sterke de sosiale båndene er og hva slags forhold dere har.

Det som ikke har noe å si, er den fysiske avstanden, det vil si hvor du bor i forhold til vennen din.

Det er den sosiale avstanden som teller.

Les også: Hva er en sunn vekt?

Sjekk ut hvem som påvirker deg mest!

Venner

Risikoen for at du blir svært overvektig (utvikler fedme), øker med 57 prosent om du har en venn som blir svært overvektig. Forskerne så at dette også påvirker vekten til venners venner, selv om effekten synker med antall ledd og sosiale avstand.

Gjensidige venner påvirker hverandre aller mest, mer enn familie og ektefelle. Mellom gjensidige venner øker risikoen din for å bli svært overvektig med 171 prosent dersom vennen har en BMI (Body Mass Index - kroppsmasseindeks) over 30.

Regn ut din BMI her

En person du oppfatter som venn, kan påvirke din egen vekt. Men om denne personen ikke anser deg som sin venn, vil ikke du ha tilsvarende påvirkning på ham eller henne.

Risikoen for å bli svært overvektig øker med 71 prosent om dere er av samme kjønn. Dette gjelder særlig menn. Vennskap mellom mann og kvinne trenger ikke å påvirke vekten.

Søsken

Hvis din søster eller bror blir svært overvektig (fedme), øker risikoen for at du også blir det med 40 prosent.

Også her er effekten mest markant blant søsken av samme kjønn. Brødre øker risikoen for overvekt med 44 prosent og søstre med 67 prosent dersom den ene blir svært overvektig.

Ektefeller

Hvis din ektefelle blir svært overvektig (fedme), øker risikoen for at du blir det samme med 37 prosent. Ektemann og kone påvirker hverandre gjensidig.

Selv om ektefeller deler hus og mat og gjør mye sammen, gir dette likevel ikke så stort utslag på vekten som mellom venner av samme kjønn.

Naboer

Naboer påvirker ikke hverandres vekt, viser studien. Dette bekrefter at den fysiske avstanden ikke betyr noe for vektutviklingen, men hvilket forhold du har til personen.

Har du gått opp på grunn av en venn eller kjæreste? Skriv en kommentar i feltet under!

Kilde: Christakis NA og Fowler JH. The spread of obesity in a large social network over 32 years. The New England Journal of Medicine 2007;357:370-9.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning