Test av fiskemiddager

Sjekk hvilke fiskemiddager du bør velge

Stor sunnhetstest av fiskemiddager.

FISKEMIDDAG: DinKost har testet 11 fiskemiddager mot hverandre etter næringsverdi.
FISKEMIDDAG: DinKost har testet 11 fiskemiddager mot hverandre etter næringsverdi. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto
Publisert Oppdatert

Eksperten

Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Forfatter av flere bøker om helse og ernæring. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber. Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund.

Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Hva betyr karakterene?

Fiskemiddagene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen fiskemiddager mens 1 er et svært dårlig valg innen fiskemiddager.

Fisk til middag er et flott valg uansett - ingen av disse produktene er dårlige i seg selv. Vi har kun rangert dem opp mot hverandre.

Hver av de 11 fiskemiddagene er gitt poeng mellom 1 og 11 for innhold av kalorier (1 for mest, 11 for minst), proteiner (11 for mest, 1 for minst), fett (1 for mest, 11 for minst), salt (11 for minst, 1 for mest) og innhold av fisk (11 for mest, 1 for minst) per porsjon. Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng.

Summen for ett produkt kan maksimalt bli 55 poeng. Produktene i testen varierte mellom 14 og 47 poeng.

Fisk til middag er både sunt, godt og anbefalt fra helsemyndighetenes side.

Om du ikke føler for å stå og kokkelere en middag selv, finnes det etter hevrt et bredt tilfang av ferdige fiskemiddager å velge mellom.

De fleste er utstyrt med både poteter, grønnsaker (les: gulrøtter) og saus, mens andre kommer ganske spartansk utstyrt. Vi har testet fiskemiddager for deg!

Best i test

De fleste fiskemiddagene gjør det jevnt over bra.

Fjordlands torskemiddag gjorde det best i denne testen, med få kalorier fordelt på en mettende og stor porsjon. Det er den eneste retten som får en sekser.

Fjordlands Liten porsjon kokt laks får den eneste femmeren.

Vil du gjøre fiskemiddagen din ytterligere sunn, bør du nok i de fleste tilfellene legge ved litt ekstra grønnsaker - da noe annet enn gulrøtter, som det er mer enn nok av i produktene!

Komplett middag?

For å være en komplett middag, bør du ha både fisk, grønnsaker og poteter, ris eller pasta på tallerkenen din. Det bør være nokså mye fisk og grønnsaker.

For at grønnsakene dine skal telle som en porsjon, bør det være 100 gram grønnsaker. En fiskeporsjon bør være minst 150 gram, og det er det få retter som gir deg.

Variasjon i størrelsene

Fiskemiddagene i testen varierer veldig i porsjonsstørrelse, fra 340 opp til over 750 gram. Det sier seg selv at det er bedre plass til mer fisk i de større rettene, men det stemmer ikke alltid. Noen av de små rettene er godt sammensatt og gir godt med grønnsaker og fisk.

Vet du at du er veldig sulten, er nok de mindre porsjonene litt for små til å bli mett av.

Legg til flere grønnsaker

På mange av rettene anbefales du å legge til enda mer grønnsaker - det er smart, og det finnes mye fiks ferdig friske grønnsaker som du enkelt kan legge på tallerkenen. Det balanserer måltidet ytterligere og tilfører vitaminer og kostfiber.

Spesielt når de aller fleste fiskemiddagene bruker gulrot som eneste grønnsak. Hvor er brokkolien, blomkålen, purren og de andre godsakene som fins?

Sjekk ingrediensene

Mange av fiskerettene har skalldyr i kraften eller sausen - les derfor nøye på emballasjen dersom du har skalldyrallergi.

Det er ulike typer fisk ute og går, men bare ett av produktene i testen inneholder hvitlaks, en sildesort som er rimelig og ikke så næringsrik som vanlig laks.

Velger du å spise fiskemiddager minst to ganger i uken, slik anbefalingene sier, bør du veksle mellom mager fisk (torsk, sei, etc) og fet fisk (laks, ørret).

Både mager og fet fisk inneholder flotte proteiner og nyttige vitaminer og mineraler. Fra den fete fisken får du i tillegg omega-3-fettsyrer og vitamin D.

Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver fiskemiddag. Dette er de råstoffene det er mest av i fiskemiddagen.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn lørdag 13.4 2013 ved besøk på Rema 1000, Coop Mega og Meny - alle på Bekkestua. Vi kjøpte inn alle fiskemiddager vi så i kjøledisken.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Har du forslag til mat som er både billig og sunn? Bidra i debatten!

Stor test av pastamiddager

Vaniljeisen har færrest kalorier

Billig-kjøttdeig får terningkast seks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning