Næringsinnhold i sausglass

100 gram sukker i middagen

TEST: Saus på glass er raskt og lettvint - noen av dem er også sukkerbomber.

TEST: DinKost.no har testet 21 sauser på glass.
TEST: DinKost.no har testet 21 sauser på glass. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Sist oppdatert
ERNÆRINGSEKSPERT: Gunn Helene Arsky har teste sauser på glass.
ERNÆRINGSEKSPERT: Gunn Helene Arsky har teste sauser på glass.

Cathrine Borchsenius

Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog.

Hun er fast ernæringsekspert i flere blader og nettsteder. Tidligere har hun blant annet vært faglig redaktør for DinKost.no. Hun har skrevet flere bøker og vært programleder i livsstilsprogrammet Sunt og Godt på TV 2.

Eksperten: Gunn Helene Arsky

  • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
  • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
  • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Testkriterier:

Sausglassene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt kjøp innen sausglass, mens 1 er et svært dårlig kjøp innen sausglass.

Karakterene er i hovedsak gitt på bakgrunn av kalorier per 100 g (under 60 er bra, over 100 er dårlig), mengde protein per 100 g (over 2 g er bra, under 1 g er dårlig), mengde karbohydrat per 100 g (under 8 g er bra, over 15 g er dårlig) og mengde fett per 100 g (under 1 g er bra, over 8 g er dårlig).

Få tilsetningsstoffer er et pluss. Smaken er ikke vurdert - dette er en ren næringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn fredag 14.01.2011 ved besøk på ICA Supermarked Huseby.

I middagssammenheng er det så enkelt å gripe til et glass med saus, helle det over litt brunet kjøtt og servere med ris eller pasta. Men blir det en komplett middag da?

Del

Middagen bør ideelt sett bestå av 1/3 kjøtt, fisk eller fugl, 1/3 grønnsaker og 1/3 poteter, pasta eller ris. Bruker du middagsglass ofte, er sjansen stor for at du spiser pasta og ris flere ganger i uken, mens potetene får unngjelde.

Et måltid bestående av kjøtt, ris eller pasta og saus er ikke en komplett middag - til det blir innholdet av grønnsaker i måltidet for lite.

Grønnsakinnhold

Det er stor variasjon mellom de ulike glassene i testen, innholdet av grønnsaker varierer fra 83,8 % i Barilla Arrabiata ned mot under 50 i de dårligste sausene. Det er også svært varierende hvor godt mengden grønnsaker er merket, så det vanskeliggjør sammenlikningen. Men generelt sett er det slik at tomater er hovedingrediensen i de fleste sauseglassene.

Tomat er en fin kilde til antioksidanten lykopen - bra for hjertet og prostata. Oppvarmet gir tomaten slipp på enda mer lykopen enn i rå tilstand.

Sukker i sausen

Alle produktene i testen inneholder sukker, noen inneholder to eller flere typer sukker. Sukker er en fin kryddertilsetning til tomatretter, det avrunder syren i tomaten. Men det er til dels svært mye sukker i noen av sauseglassene.

De mest sukkerholdige glassene inneholder opp mot 20 % sukker - det vil si at av et glass på 500 g, er nesten 100 g rent sukker. Sannsynligvis ville vi ikke brukt tilsvarende mengder sukker i en hjemmelaget saus - ikke en gang i en sursøt en.

Dersom du er mer opptatt av hvor mye karbohydrater du får i deg, enn fett, kan det være greit å vite at disse sausene har mest karbohydrater (tallene er per 100 gram vare):

Fettbruk

Nesten alle sausene er tilsatt noe olje. De feteste sausene i testen er i tillegg tilsatt fløte eller kokosmelk - ingredienser som tilfører sausen mettet fett og mange kalorier. Dette er de feteste sausene (tallene er per 100 gram vare):

Slik gjør du glassmiddagen sunnere

De fleste glassene skal tilsettes kjøtt av ett eller annet slag. Velg så rene fileter som mulig, skjær eventuelt bort fettrender. Der det står kjøttdeig kan du med fordel bruke karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig. Og det er fullt mulig å bruke laks eller tunfisk i sausen også! Husk også at ris ikke bare er ris. Bruk brun ris, naturris eller byggris for mer fiber og næringsstoffer.

Pastaen blir sunnere om den er fullkorn. Og så var det grønnsakene - server salat til middagen og ha ekstra grønnsaker oppi sausen. Har du ikke tid til å skrelle og kutte friske grønnsaker, kan du også bruke en frossen grønnsaksblanding.

Les også:

Test av ullgensere

Test av slankebarer

Det aller sunneste knekkebrødet

Turutstyret som er best i test - 35 testsamlinger fra 2010

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2011, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også