Måltidserstattere med vitaminer og mineraler

Test av slankebarer

TEST: Se hvilke barer du bør spise om du skal ned i vekt.

TEST: DinKost.no har sjekket næringsinnholdet i 17 slankebarer anbefalt brukt som måltidserstattere, tilsatt vitaminer og mineraler.
TEST: DinKost.no har sjekket næringsinnholdet i 17 slankebarer anbefalt brukt som måltidserstattere, tilsatt vitaminer og mineraler. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Marit Garathun Næss er ernæringsekspert for DinKost.no.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Marit Garathun Næss er ernæringsekspert for DinKost.no. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Testeren: Marit Garathun Næss

Marit Garathun Næss (29) er autorisert klinisk ernæringsfysiolog (cand. scient) med utdannelse fra Universitetet i København.

Hun jobber på barneklinikken, Rikshospitalet, ved seksjon for spesialisert barnemedisin og transplantasjon.

Tidligere har hun jobbet med bl.a. livsstilssykdommer ved Sykehuset i Vestfold. Hun har stor interesse for ernæring og trening.

Slik har vi vurdert slankebarene

Vi sammenlikner med et sammensatt måltid som inneholder ca. tilsvarende mengde kalorier per 100g bar:

2 brødskiver (3/4 sammalt mel) med lettmargarin, 1 med hvitost og 2 skiver kokt hamburgerrygg og 1 eple:

Vekt:230g

Energi,kcal: 329kcal

Protein: 14,8g

Fett: 9,3g

Mettet fett: 3,2g

Kostfiber: 8,2g

Mono+disakkarid: 12,8

Tilsatt sukker: 1,3g

Gir poeng i fht:

- Kalorier

- Mengde fett

- Mettet fett

- Fiber

- Sukkerarter

Såkalte slankebarer skal kunne erstatte et vanlig måltid og hjelpe deg å gå ned i vekt. Funker de?

Vi har testet næringsinnholdet i 17 ulike slankebarer. Alle har et meget høyt innhold av vitaminer og mineraler, dette for at de skal kunne erstatte et sammensatt måltid.

Mengde sukker i barene gjør at vi ikke vil kalle dem direkte sunne. Derfor scorer ingen av dem 6.

Del

Testresultater

Tre barer får derimot karakteren 5. Disse er:

Både PF Meal-RP Bar Strawberry og Nutrilett Meal Brownie får dårligste karakter 1 - styr unna disse.

Sukkerinnhold

Ettersom det ikke er spesifisert på pakningen, antar vi at sukkerartene for det meste er mono- og disakkarider (glukose, fruktose, sukrose og lignende) eller polysakkariden maltodekstrin, som utvinnes fra stivelse i hvete, mais, ris eller potet. Maltodekstrin brukes mye som erstatning for sukker, men gir kroppen like mye energi.

Alle disse sukkerartene oppfattes som lite sunne, ettersom innholdet av vitaminer og mineraler er minimalt.

Sukkerartene står oftest oppgitt som første eller andre ingrediens på barene. Det betyr at de inneholder mest av denne ingrediensen. Mengde fiber står som oftest opplyst ved siden av.

Mye proteiner og fiber

Alle barene scorer høyt på protein. Ettersom mengden varierer så lite (21,8 - 26,1 g), tar vi ikke med proteininnhold i poenggivningen. Innholdet kan sammenlignes med 100 g kyllingfilet, som inneholder ca 24 g protein.

Årsaken til det høye proteininnholdet er sannsynlig at protein i studier har vist seg å være det næringsemnet som metter best.

Barene som kommer best ut i testen inneholder faktisk mer fiber og protein enn et vanlig sammensatt måltid. Men sammenlikner man volumet av 100 g bar med et sammensatt måltid, vil måltidet utgjøre et større volum og antakelig fylle mer opp i magen. Derfor metter det også mer. Med andre ord vil nok mange oppleve at en bar ikke metter godt nok.

Bismak av vitaminer

Barene inneholder vitaminer og mineraler, men det er viktig å nevne at de lett gir en bismak. Kanskje hadde det vært like greit å utelate vitaminer og mineraler, og heller anbefale tilskudd ved siden av? De som er på diett og bare spiser en bar i ny og ne som erstatning for et måltid, må nok uansett supplere med tilskudd for å dekke behovet. Dette fordi inntaket av kalorier antakelig blir for lavt til at man får sikret inntak av nok vitaminer og mineraler.

De som er på en diett hvor all vanlig mat erstattes av slankeprodukter som supper, milkshakes og slankebarer, vil derimot mest sannsynlig få dekket det meste av behovet for vitaminer og mineraler gjennom disse produktene.

LES OGSÅ:

Stor test av treningsbarer - energi og restitusjon

Test av vitamindrikker

Spis riktig før og etter trening

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning