Sunt med økologisk

Undersøkelser viser at det kan være et høyere innhold av fytostoffer i økologisk plantemat enn i konvensjonelt dyrket mat.

ØKOLOGISKE GULRØTTER
ØKOLOGISKE GULRØTTER Foto: Foto: Peter Garbet
Publisert Oppdatert

Forskning viser at økologisk mat ikke er så forskjellig fra ikke-økologisk mat når vi ser på de klassiske næringsstoffene fett, protein, karbohydrater, fiber, vitaminer og mineraler. Ser vi derimot på de sekundære plantemetabolittene, fytokjemikalier, så finner vi forskjeller. I følge Gerd Holmboe-Ottesen ved Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo er økologisk mat høyst sannsynlig sunnere enn annen mat.

Fytostoffer

Fytokjemikalier, eller såkalte fytostoffer, er stoffer som er viktige for plantenes stoffskifte. Disse stoffene kan gi plantene en bitter smak og sterke farger slik at de ikke spises av dyr og insekter, de beskytter plantene mot UV-stråler, forurensning, frost osv. Fytokjemikalier er rett og slett nødvendig for at en plante skal overleve. Fytokjemikalier finner vi i all slags plantemat fra frø og røtter til blader og blomster. Mange av disse plantestoffene er gunstige for helsen vår og kan bl.a. forebygge mot kreft og hjerte- og karsykdommer. I tillegg virker flere av disse som antioksidanter i kroppen år. Det finnes sannsynligvis nærmere 50.000 fytokjemikalier, mens bare 900 er identifisert.

Noen forskjeller mellom økologisk mat og konvensjonelt dyrket mat:

  • Høyere innhold av antioksidanter, f. eks. polyfenoler og flavanoider
  • Høyere vitamin C-innhold i økologiske matvarer er høyere enn i konvensjonelle
  • Lavere nitrittnivå i økologiske matvarer
  • Laver nivå av vitamin A/betakaroten
  • Mulig høyere næringstetthet
  • Noen studier viser noe høyere jern, magnesium og fosfor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning