Slankende proteiner

Ikke kutt ned på proteinene når du slanker deg. Proteinene bidrar også til å dempe suget etter mat mellom måltidene.

PROTEIN: Egg inneholder portein av høy kvalitet.
PROTEIN: Egg inneholder portein av høy kvalitet. Foto: Foto: Mohammed Arslan/Crestock
Sist oppdatert

Proteinene fra kjøtt, fisk og egg gjør at du blir raskere mett og at du spiser mindre.

Et kosthold med relativt mye proteiner gir større vekttap enn et kosthold med lite proteiner. Proteinet stimulerer sentralnervesystemets hormonregulerende systemer som blant annet påvirker følelsen av metthet.

Proteineffekten slår ut når andelen av proteiner i kosten utgjør mellom 20 og 30 prosent av den energien du spiser hver dag.

  • Spiser du 1200 kcal per dag bør du spise mellom 60 og 90 gram protein/dag
  • Spiser du 1500 kcal per dag bør du spise mellom 75 og 100 gram protein/dag
  • Spiser du 1800 kcal vil dette utgjør mellom 90 og 135 gram protein/dag

De beste proteinene finner du i rent kjøtt, fisk, fugl og egg, og i melk og ost.

Så mye protein gir maten deg:

1 flatbiff av svin (175 g):

39 gram

1 stykke laks (180 g):

36 gram

1 porsjon torsk (200 g):

36 gram

1 kyllingbryst (105 g):

25 gram

1 proteinbar:

12-15 gram

Omelett av to egg:

12 gram

100 g mager kesam (1 %):

12 gram

1 karbonade:

8-9 gram

Gamalost til en brødskive:

8 gram

1 glass skummet melk:

7 gram

1 jordbæryoghurt:

7 gram

1 kokt egg:

7 gram

1 dl kokte brune bønner:

6 gram

Gulost til en brødskive:

5 gram

1 dl grønne hermetiske erter:

3 gram

Makrell i tomat til en brødskive:

3 gram

Kokt skinke til en brødskive:

3 gram

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også