Mer protein, mindre fett

Mindre fet mat og mer proteiner gjør det lettere å gå ned i vekt.

METTHET: Protein metter bedre enn karbohydrater selv om det inneholder nøyaktig samme antall kalorier.
METTHET: Protein metter bedre enn karbohydrater selv om det inneholder nøyaktig samme antall kalorier. Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Kroppen vår er laget på en slik måte at vi blir ubeskrivelig sultne hvis vi ikke får mat, og rent logisk burde det også vært slik at vi følte oss forferdelig dårlige hvis vi spiste for mye.

Men slik er det altså ikke. Vi føler oss kanskje litt tunge i magen, men ellers går det fint an å spise både litt for mye og altfor mye uten at vi føler oss noe annet enn gode og mette. Derfor er det så lett å få i seg mer enn det vi trenger, og dette er en av grunnene til at altfor mange går opp i vekt.

Porsjonsstørrelsen avgjør inntaket

Studier viser at det er porsjonsstørrelsen og ikke næringstettheten som avgjør hvor mye vi spiser. Det betyr at hvis du spiser fet mat proppfull av kalorier, får du antakelig i deg langt mer kalorier enn om du spiser samme mengde mat som ikke er like næringstett. Ved å redusere fettinnholdet i maten men la porsjonsstørrelsen være den samme vil du altså få i deg mindre kalorier og dermed kunne gå ned i vekt.

Mer protein

Skal du ned i vekt er det ikke bare lurt å redusere fettinntaket men du bør også være bevisst på at du får i deg nok protein. Protein metter nemlig bedre enn karbohydrater selv om det inneholder nøyaktig samme antall kalorier. Professor Arne Astrup, direktør for Institutt for human ernæring i Danmark kan dessuten fortelle at man kan få en betydelig økt energiforbrenning ved å øke inntaket av protein i maten. Han viser til studier der man ser at mennesker som følger dietter der de spiser mer protein og mindre fett går ned dobbelt så mye i vekt som de som bare reduserer fettinntaket.

Hva betyr dette i praksis?

Gode kilder til protein er fisk, kjøtt, egg, melkeprodukter og belgfrukter. Velger du magert kjøtt og magre melkeprodukter sikrer du ikke bare ditt inntak av protein, men får også i deg mindre fett. Velg derfor skummet eller ekstra lett melk og lettyoghurt fremfor fetere typer, og rene fileter av kjøtt eller karbonadedeig fremfor kjøttdeig og annen farsemat. Hvis du i tillegg spiser både egg og fisk, prøver litt belgfrukter og til slutt fyller på med rikelig med grønnsaker, ja da er du i mål! Verre er det ikke!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning