Kalorier i julemiddagen

Middag med pinnekjøtt

En porsjon, der alt inngår gir ca. 1350 kcal, hvorav 954 kcal fra fett.

PINNEKJØTT
PINNEKJØTT Foto: Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
Publisert Oppdatert

En klassisk julemiddag med pinnekjøtt inkluderer som regel kjøtt, poteter, kålrot og ribbefett.

Koking av pinnekjøtt

Damp eller kok pinnekjøttet med litt ekstra vann i bunnen. Det gjør ingen ting om de nederste pinnene dekkes med vann. De fleste stykkene med pinnekjøtt inneholder noe fett. Velg de stykkene med minst fett, eller skjær bort det som er overflødig.

Kålrabistappe og annet tilbehør

Mange spiser kålrotstappe i god tro. Endelig et bra innslag i en ellers fet julemeny. Men den gang ei. Noen liker å putte både ribbefett og smør i stappen. Hvis du derimot lager maten selv, kan du med noen enkle triks beholde et moderat fettnivå og likevel få en god og smakfull stappe.

Sil av litt (4-5 dl) av kokekraften fra kjøttet og la den bli avkjølt. Fjern det stivnede fettet på toppen og bruk litt av kraften i kålrotstappen. På den måten får du en stappe med mye smak og lite fett. Prøv rosenkål og tyttebærsyltetøy til - det smaker helt fortreffelig sammen med pinnekjøtt.

På potetene

De fleste liker litt fuktighet på potetene, men det trenger ikke være rent ribbefett for å få den rette smaken. Lager du julematen selv, kan du tilberede en lys saus med basis i kokekraften. Bruk den avkjølte kraften med lite fett. Sausen lages av ribbekraft, eventuelt litt kraft fra den kokte kålroten og hvetemel (vanlig lys saus).

Se flere saker fra: Så feit er julemiddagen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning