Hvordan bevare din nye kroppsvekt?

Om du er blant de som har oppnådd en vektreduksjon, vil du sikkert bevare resultatet også. Men hvordan spille på lag med kroppen slik at du ikke øker i fettmasse igjen?

HOLD VEKTEN: styrketrening bevarer muskelmassen og forbrenningen ved vektreduksjon
HOLD VEKTEN: styrketrening bevarer muskelmassen og forbrenningen ved vektreduksjon Foto: Foto: Yuri Arcurs/Crestock
Publisert Oppdatert

Kroppsvekten vår reguleres av et innviklet samspill mellom energiinntak og energiforbruk, og selv om det stemmer at du over tid er nødt til å spise mindre enn du forbruker for å gå ned i vekt, er ikke sammenhengen fullstendig lineær. Kroppen er svært fleksibel når det kommer til å omsette energi, og nyere forskning er nå opptatt av hvordan dette kan hjelpe oss å forstå hvorfor noen går opp i vekt igjen etter slanking, mens andre ser ut til å kunne opprettholde den nye målvekten uten større problemer.

Ikke viljestyrke

For å ta det først som sist - det er ikke viljestyrken det kommer an på, i hvert fall ikke bare det. Klart - du kan ikke forvente å beholde vekten om du faller tilbake i gamle vaner og smugspiser fra kjøleskapet. Men det som skjer inni hver enkelt celle kan gi oss en pekepinn om hvorvidt du er blant dem som må streve litt ekstra for å bevare den nye vekten.

Energifordeling

Når vi er i ro, må kroppen hente energien sin fra der den finner det mest praktisk. Selvsagt kommer dette også av hva vi har spist. Forskere i Colorado, USA studerte to grupper av forsøkspersoner som i løpet av to uker spiste en diett med hhv mye fett eller mye karbohydrater - men som inneholdt like mye kalorier totalt. Deretter satt de i ro i 24 timer i et rom som måler energiforbruket. I etterkant ble de fulgt i 4 år for å si noe om vektutviklingen. De personene som i løpet av stillesittingen hentet mest energi fra fett - altså hadde en høy fettforbrenning i forhold til karbohydratforbrenning når de satt stille - hadde en god vektutvikling i de neste fire årene, og bevarte vekten sin. De som i stillesittende tilstand hentet mest energi fra karbohydrater, økte i kroppsvekt over de neste fire årene.

Øk fettforbrenningen

Denne studien tyder på at det er vår kropps evne til å velge hvor den ønsker å hente energien sin fra, som bestemmer hvor lett eller vanskelig det er for oss å bevare kroppsvekten, hva enten det er å unngå vektoppgang, eller å bevare en vektnedgang. Den beste måten å hjelpe kroppen til å bruke av fettlagrene sine, er å trene på en måte som øker fettforbrenningen i hverdagen. Utholdenhetstrening brenner mye kalorier mens du holder på, mens styrketrening bygger opp muskulaturen og øker forbrenningen også når du ikke trener. Finn noe som du trives med - og hold på det! Trening vil med andre ord hjelpe deg til å presse kroppen til å ikke spare på fettreservene sine i samme grad som den ellers vil - slik forskningen viser.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning