Hva er anoreksi?

Tynn, avmagret, blek og med flere lag tykke klær på kroppen – anoreksi rammer ikke så mange, men er svært synlig.

ANOREXIA NERVOSA: Spisevegring dreier seg i hovedsak om å begrense matinntaket. Mange blir ofte tynne eller avmagret.
ANOREXIA NERVOSA: Spisevegring dreier seg i hovedsak om å begrense matinntaket. Mange blir ofte tynne eller avmagret. Foto: Foto: Rolling Earth/iStockPhoto
Publisert Oppdatert

Spiseforstyrrelser deles vanligvis inn i tre kategorier: anoreksi, bulimi og tvangsspising. Spisemønstrene hos en person med spiseforstyrrelser kan forandre seg over ulike perioder og noen opplever alle varianter. Anoreksi eller spisevegring dreier seg i hovedsak om å begrense matinntaket. De fleste med denne lidelsen spiser svært lite og beholder maten, mens noen kaster opp dersom de synes de har spist for mye. Det er ingen ting i veien med appetitten, og det restriktive matinntaket dreier seg i hovedsak om å ha kontroll.

 • Det er vanlig å diagnostisere anoreksi (anorexia nervosa) ut fra følgende kriterier:
 • Vegring mot å opprettholde normal kroppsvekt i forhold til alder og høyde
 • Begrensning på type og mengde mat
 • Kroppsvekt på mindre enn 85 % av forventet kroppsvekt
 • Intens frykt for å legge på seg
 • Menstruasjonsforstyrrelser - fravær av minst tre påfølgende menstruasjonssykluser

Det er to hovedvarianter av anoreksi, der den ene formen er å mer eller mindre avstå fra mat. Den andre formen involverer enkelte episoder med overspising og påfølgende renselse, for eksempel oppkast eller overdrevet fysisk aktivitet.

Forholdet til mat

Anorektikere er generelt svært opptatt av mat. De spiser mindre enn de bør, og har streng kontroll på matinntaket. Selv når sulten river, benekter de at de spiser lite. Det er vanlig å tenke på mat og kalorier nesten hele tiden. Mange har egne mål på hvor mye de kan tillate seg å spise, og fordi dette gjerne vekker oppsikt blant de som spiser normalt, foretrekker anorektikere å spise alene. Etter et måltid er anorektikeren ofte engstelig for å kjenne at de er mette eller har mat i magen, noe som igjen kan utløse skyldfølelse. For å få utløp for trangen til å drive med mat, er mange glade i å lage mat til andre, som de så ikke smaker på selv.

Andre tegn

Anorektikere veier seg ofte og er ivrige på overdreven fysisk aktivitet for å forbrenne kalorier. Det er vanlig at de bruker store klær for å dekke over avmagringen - for å unngå kommentarer fra andre, men også fordi de ikke er fornøyd med kroppen sin og syns de selv er overvektige. Det er vanlig at spiseforstyrrelsen fører til problemer med å fungere sosialt, og ensomhet blir ofte resultatet. Får spiseforstyrrelsen pågå i lengre tid, kan anorektikeren oppleve flere kroppslige forhold som blant annet:

 • svimmelhet og eventuelt besvimelser
 • tretthet
 • lav kroppstemperatur - fryser lett
 • dårlig blodsirkulasjon - sår kan ha vanskelig for å gro
 • magesmerter og metthetsfølelse ved inntak av små mengder mat
 • blålig farge på hender og føtter
 • mister kjønnshår og hår under armene
 • spenningshodepine og muskelsmerter

Som ved alle andre former for spiseforstyrrelse, er det viktig å få hjelp til å løse opp i problemene. Anoreksi er en psykisk lidelse som kommer til syne i personens forhold til mat og kropp. Derfor må flere eksperter involveres i behandlingen, slik som lege, klinisk ernæringsfysiolog, psykolog og fysioterapeut.

Kilde: Basert på artikkelen Anorexia nervosa av Ragnhild Lekven Fimreite, dinkost.no, 01.01.2003

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning