Kosthold, slanking og kalorier

Bianca (25) har gått ned 19 kg. Nå tar hun et oppgjør med kroppspositivisme: – Overvekt er ikke bare noe som er fint og pent, og som bør omfavnes

Det kom til et punkt hvor Bianca ikke var lykkelig i sin egen kropp. Da bestemte hun seg for å ta et litt uvanlig grep.

KOSTHOLD OG SLANKING: I store deler av livet har Bianca slitt med eget selvbilde. Hun har aldri klart å relatere til de positive, smilende menneskene som fremmer overvekt og kroppspositivisme.
KOSTHOLD OG SLANKING: I store deler av livet har Bianca slitt med eget selvbilde. Hun har aldri klart å relatere til de positive, smilende menneskene som fremmer overvekt og kroppspositivisme. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Det kom til et punkt hvor jeg innså at jeg rett og slett ikke kunne leve slik jeg gjorde. Jeg hadde det ikke bra, jeg følte meg ikke bra.

– Jeg husker at jeg tenkte at livet er for kort til å føle seg slik. Jeg ville ikke bli gammel og se tilbake på livet mitt og tenke at jeg kastet bort flere år på å være misfornøyd når jeg selv satt på all makt til å endre tilværelsen, forteller Bianca Nustad (25) til Klikk.no.

Da Bianca var 21 år gammel, fikk hun kronisk migrene. Det påvirket både kosthold og aktivitetsnivået hennes. På grunn av smertene ble hun ofte sengeliggende.

– Jeg var ikke en særlig aktiv person fra før, og migrenen gjorde det absolutt verre. Det ble mye lettvinte løsninger når det kom til mat, som ofte var ganske usunt, forteller hun.

På den tiden var ikke utseende en stor prioritet for henne lenger. Så lenge kroppen fungerte, var hun fornøyd.

FØR VEKTNEDGANG: Før Bianca gikk ned i vekt følte hun seg ikke helt komfortabel i egen kropp, og orket lite fysisk aktivitet. Da bestemte hun seg for å ta grep, men fremdeles spise det hun liker godt.
FØR VEKTNEDGANG: Før Bianca gikk ned i vekt følte hun seg ikke helt komfortabel i egen kropp, og orket lite fysisk aktivitet. Da bestemte hun seg for å ta grep, men fremdeles spise det hun liker godt. Foto: Privat

Vendepunktet

Da buksene sluttet å passe, t-skjortene ble strammere og selvtilliten ble dårligere, fikk Bianca en ny opplevelse med kropp og helse.

– Jo tyngre jeg ble, jo mindre følte jeg at kroppen min fungerte slik den skulle. Jeg følte jeg alltid var den som hang igjen bakerst om vi skulle gjøre noe fysisk. Bare det å gå lette turer ble tungt for meg, og det var vondt å kjenne på kroppens begrensninger.

FØR SLANKING: Bianca fikk migrene da hun var 21 år. Det første til late dager, med lettvinte middagløsninger som ofte var usunt.
FØR SLANKING: Bianca fikk migrene da hun var 21 år. Det første til late dager, med lettvinte middagløsninger som ofte var usunt. Foto: Privat

– Psyken fikk også en hard knekk, og jeg hadde det generelt tøft. Som en som har slitt mye med sykdom var det viktig for meg å begynne å ta vare på kroppen, slik at den kunne ta vare på meg, forteller Bianca.

Gleden av mat var stor, men konsekvensene var større. I et øyeblikk kunne hun nyte en hel skolebolle og sjokolade, i et annet lå hun misfornøyd under dyna med mangel på kjærlighet overfor kroppen sin.

Hun minnes tilbake noen måneder der hun var på sitt dypeste punkt i livet.

Hun kunne se videoer av glade, smilende overvektige mennesker omfavne kroppen sin med kjærlighet, mens hun selv satt med kroppen som sin største fiende.

– Misforstå meg rett, jeg er glad vi har et mangfold representert på sosiale medier i dag. Kroppspositivitet er absolutt veldig viktig, samtidig som jeg tror at det er viktig at vi belyser alle aspektene som kan komme med overvekt.

– Mange av disse videoene jeg så viste frem en versjon om at fedme er positivt, sunt og trygt. Overvekt er ikke bare noe som er fint og pent, og som bør omfavnes. Det er også en økt risiko for en rekke med sykdommer. Og er det én ting som er viktig for et godt liv, så er det å ha god helse, understreker Bianca.

Konsekvensene ved fedme

Samira Lekhal har studert medisin og psykologi, er spesialist i indremedisin med doktorgrad i forebygging av overvekt og livsstilssykdom.

Hun forteller at vektreduksjon kan bidra til bedre helse.

– BMI over 30 defineres som fedme. Det gir en økt risiko for sykdom, både fysisk og psykisk. Vektreduksjon fra fem til ti kilogram fra utgangsvekt, vil bidra til betydelig bedre helse.

  • Finn et sunt og balansert hverdagskosthold med masse grønnsaker og frukt, fisk, fullkortn brød og korn.
  • Velg gjerne magert hvitt kjøtt og magre meieriprodukter i hverdagen.
  • Vi kan alle spise litt snacks og godteri når det er naturlig. Hemmeligheten er å ikke gjøre dette til sitt hverdagskost, for dette kan ta plass for annen næringsrik mat. For eksempel har en stor kanelbolle omtrent like mye kalorier som en vanlig middagsporsjon taco.
  • Du kan spise helt vanlig mat og være sunn, sterk og frisk. For mange handler det om valg av mat, riktig prosjons størrelser og hverdagsmat de liker. For mange funker det å ha en kostholdsplan hvor diettene ikke er strenge og gjør deg konstant sulten, men heller et forslag til hva og hvor mye du kan spise hvis du ønsker å gå ned i vekt.
  • Ta gjerne kontakt med legen din hvis du har spørsmål om vektnedgang og vekten din.

Kilde: Samira Lekdal. Flere råd finner du her.

Se mer

– Når vi anbefaler vektreduksjon handler det ikke om form eller størrelse, men utelukkende om helse. Alle utgangspunkter til kropp er supert, men det må ikke være et hinder for å bedre helsen.

Samira Lekhal: PhD og overlege Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst siden 2011. Grunnleger GreeNudge og leder Re-start.no som gir kunnskap og tips til sunnere livsstil og vektreduksjon
Samira Lekhal: PhD og overlege Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst siden 2011. Grunnleger GreeNudge og leder Re-start.no som gir kunnskap og tips til sunnere livsstil og vektreduksjon

Gjennom en internasjonalundersøkelse som heter Global Burden of Disease, har resultatene vist konsekvensene ved fedme.

– Gjennom tre tiår har denne undersøkelsen vist at usunt kosthold og fedme, er blant den viktigste årsaken til nettopp sykdom og redusert livskvalitet, sier Lekdahl og fortsetter:

– De vanligste fedmerelaterte sykdommene er diabetes 2, høyt blodtrykk, hjerte-kar sykdom og høye fettstoffer i blodet. Også angst og depresjon er vist å ha en sammenheng med fedme, men vi har mindre kunnskap om hvordan disse henger sammen.

Lekdal påpeker at trøstespising er en reell faktor som fører til at flere opplever å bli overvektige.

– Husk også at for mange henger mat og følelser sterkt sammen. Følelsesstyrt spising er vanlig for mange av oss, det vil si at vi spiser bort følelsene i stedet for å håndtere de.

– Mange vil kjenne igjen dette som trøstespising eller spise fordi en føler seg stresset eller sliten. Da er det viktig å gi seg selv tid til å lære seg og håndtere følelsene sine. Mange klarer det gjennom å snakke med sine nærmeste som venner eller familie, og noen kan trenge hjelp fra lege eller psykolog.

Les også (+): Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt

Et uvanlig grep for vektnedgang

Bianca hadde fått nok. Hun ønsket å bli venn med kroppen sin. Hun tok grep, og skapte et sunt forhold til mat.

Siden vekttap-reisen hennes startet i februar, har hun delt sin opplevelse på TikTok med sine 14 000 følgere. På disse månedene har hun gått ned 19 kilogram, og fått mer kjærlighet for kroppen sin.

– På mitt verste så hadde jeg en periode hvor jeg ikke klarte å jobbe eller komme meg opp av senga. Nå har jeg både jobb, trener og har overskudd til å gjøre ting jeg liker å gjøre. Jeg er glad i meg selv og glad i kroppen min. Det er også veldig godt å kjenne på at kroppen får til det jeg vil at den skal. Det gir meg mye mestringsfølelse.

Da Bianca bestemte seg for å gå ned i vekt tok hun et litt uvanlig grep.

Skoleboller, potetgull og pudding er fremdeles en del av hverdagskosten.

  • Overvekt og fedme er en tilstand med overskudd av kroppsfett. WHO definerer fedme som Body Mass Index (BMI) på 30 eller mer, mens overvekt har en BMI på 25-30.
  • Her kan du regne ut din egen BMI
  • Til sammen har mellom 15 og 21 prosent av barn og ungdom (8-15 år) overvekt og fedme (om lag 1 av 6).
  • Basert på data fra Helseundersøkelsene i Trøndelag og Tromsø har om lag 1 av 4 menn og kvinner i aldersgruppa 40-49 år fedme. I tillegg kommer andelen med overvekt.
  • Det er først og fremst fedme som er forbundet med økt helserisiko. Høg BMI medvirker til anslagsvis 2800 årlige dødsfall i Norge, og er knytta til en rekke ulike sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og andre kroniske sykdommer.

Kilde: FHI.no

Se mer

– Det som var viktig for meg var å ta det i mitt tempo og på min måte. Jeg ville fortsette å kose meg med mat, og spise det jeg selv ville. Ikke hva alle andre mente var «riktig». Jeg ville heller ikke gjøre det komplisert, det skulle være lett og gjennomførbart, sier hun og fortsetter:

- Det skulle også være noe jeg kunne leve med i lang tid. Jeg ønsker ikke å gå tilbake til gamle vaner. Nå har jeg skapt meg nye vaner som fungerer fint for meg.

Telle kalorier

Bianca hadde prøvd det meste for å gå ned i vekt. Løsningen for henne ble å telle kalorier for å sikre at hun var i kaloriunderskudd.

Kostholdet besto derfor av variert mat, som gjerne inneholdt en kvart skolebolle istedenfor en hel. En håndfull med potetgull istedenfor en halv pose.

Dette har skapt flere reaksjoner hos flere av følgerne hennes.

– Jeg deler både hva jeg spiser og antall kalorier på TikTok, og det er nok det jeg har fått mest kommentarer på. Jeg får ofte høre at jeg spiser veldig usunt, at jeg spiser for lite, at jeg spiser for mye, at jeg ikke går ned i vekt om jeg spiser slik jeg gjør.

MAT OG KALORIER: Bianca sin metode for å gå ned i vekt er å telle kalorier, slik at hun både kan spise det usunne hun liker godt, men også finne nye sunnere varianter. Da porsjonerer hun måltidene sine, på den måten vet hun at hun er på kaloriunderskudd.
MAT OG KALORIER: Bianca sin metode for å gå ned i vekt er å telle kalorier, slik at hun både kan spise det usunne hun liker godt, men også finne nye sunnere varianter. Da porsjonerer hun måltidene sine, på den måten vet hun at hun er på kaloriunderskudd. Foto: Privat

– På den andre siden, får jeg også veldig mange fine kommentarer om at jeg viser at all mat er bra mat. At jeg viser at alt kan spises med måte, at man ikke må kutte ut mat man elsker for å gå ned i vekt.

– Jeg har fått veldig mange fine meldinger om at jeg inspirerer og at jeg har vist at man ikke må ha et anstrengt forhold til mat, og de meldingene setter jeg veldig pris på.

Lekdal oppfordrer andre til å ha en bevissthet om innholdet de spiser, men vil ikke anbefale å telle kalorier over lenger tid.

– Å telle kalorier er for de fleste ikke en god måte å spise og leve sunnere på over tid. Jeg vil heller anbefale de fleste å få et bevisst forhold til omtrent hvor mye energi eller kalorier det er i vanlig mat og generell snacks og godteri. Mange vil for eksempel bli overrasket over at en stor kanelbolle inneholder like mye kalorier som en vanlig middagsporsjon med taco.

ETTER VEKTNEDGANG: Her har Bianca gått ned 17 kilogram, og er stolt av vektnedgangen sin.
ETTER VEKTNEDGANG: Her har Bianca gått ned 17 kilogram, og er stolt av vektnedgangen sin. Foto: Privat
ETTER VEKTNEDGANG: Etter vektnedgang har Bianca mer overskudd til å holde seg i aktivitet og føler seg mer komfortabel i egen kropp.
ETTER VEKTNEDGANG: Etter vektnedgang har Bianca mer overskudd til å holde seg i aktivitet og føler seg mer komfortabel i egen kropp. Foto: Privat

Les også: «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.

«Nothing taste as good as skinny feels»

Da Bianca fant sin måte å gå ned i vekt på, ble det en enkel og trivelig reise.

– Å telle kalorier har jeg innsett at er litt kontroversielt, og jeg forstår at det absolutt ikke er for alle. For meg har det vært et veldig godt hjelpemiddel da jeg alltid har vært en stor matelsker.

– Mange ser på kalorier som noe som setter begrensninger, mens for meg har det gitt meg en frihet. Det har gitt meg en frihet til å gå ned i vekt samtidig som at jeg har kost meg med den maten jeg liker. Jeg har spist godt og ikke kuttet mat jeg er glad i.

Målet til Bianca er å gå ned syv kilo til.

– Det viktigste er at jeg er fornøyd med meg selv. Det var bare et mål jeg satt meg tidlig for å ha noe å gå etter. Jeg kommer trolig til å slutte å telle kalorier senere, men jeg vil alltid være oppmerksom på hva jeg spiser.

Da Bianca var liten, hadde hun et anstrengt forhold til kroppen sin. Derfor er det viktig for henne å dele reisen sin.

– Jeg var som de fleste ganske usikker da jeg var ung. Jeg vokste opp i generasjonen som levde etter Kate Moss’ «Nothing taste as good as skinny feels» og Victoria's Secret-modeller, forteller hun og fortsetter:

– Jeg var opptatt av å spise så lite som mulig for å få det jeg innbilte meg at var drømmekroppen. Derfor er det viktig for meg å vise at vektnedgang ikke innebærer å sulte seg selv, eller kutte ut spesifikk mat. Det er noe jeg selv hadde trengt å høre da jeg var yngre.

Biancas beste tips for vektnedgang

– Mitt beste tips, ironisk nok, er å ikke høre på hva alle andre sier. Finn ut hva som fungerer for deg. Det finnes så utrolig mange måter å gjøre det på. Det viktige er at man finner noe som man føler man kan leve med.

– Ikke la andre fortelle deg hva du kan og ikke kan spise. Skulle jeg hørt på alle som fortalte meg at «Du går ikke ned i vekt av det der» hadde jeg gitt opp for lengst.

– Vektnedgang er heller ikke en maraton. Har du en dårlig dag så kommer det alltids en dag i morgen. Jeg bestemte meg for å kun starte én gang. Har jeg et par dårlige dager venter jeg ikke til neste mandag med å starte på nytt. Jeg fortsetter bare.

– Ta det i ditt tempo, på din måte! avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2022, og sist oppdatert 29/11 2022.

Les også