Smoothie-is fra Hennig Olsen

- Endelig en is uten sukker som gir kroppen noe!

Ernæringsfysiolog: - Absolutt så sunn som den fremstår.

SMOOTHIS FRA HENNIG-OLSEN: En av årets is-nyheter. Les ernæringsfysiologenes dom. FOTO: Hennig Olsen
SMOOTHIS FRA HENNIG-OLSEN: En av årets is-nyheter. Les ernæringsfysiologenes dom. FOTO: Hennig Olsen
Publisert Oppdatert

Næringsinnnhold per 100 gram:

Energi 342 kJ (81 kcal)
Fett 0,3 g
– mettede fettsyrer - g
Karbohydrat 16,6 g
– sukkerarter 16,6 g
Protein 0,8 g
Salt 0,008 g

Pr enhet:
Energi 239 kJ (57 kcal)
Fett 0,2 g
– mettede fettsyrer – g
Karbohydrat 11,6 g
– sukkerarter 11,6 g
Protein 0,6 g
Salt 0,006 g

Hennig-Olsens nyhet ”SmoothIS” med 100 prosent frukt, bær og grønnsaker er en av mange nyheter is-produsenten lanserer i år. 

Men er isen et sunt alternativ, ifølge ernæringsekspertene?

Ingen kunstige tilsetningsstoffer

- Denne inneholder ikke sukker eller kunstig søtning, men naturlig sødme fra frukt. De fleste isvariantene som markedsføres som «sunne» er proppet med en lang liste kunstige tilsetninger. Endelig en is uten sukker som gir kroppen noe! Den er absolutt så sunn som den fremstår, sier Linn Hansen, ernæringsfysiolog og driver av bloggen Sprudlende Sunn.

Ingredienser i SmoothIS: Konsentrert pærejuice (40%), blåbærjuice* (18,8%), pærepurè (15,0%), granateplejuice* (8,2%), rødbetjuice* (6,5%), gulrotjuice* (5,7%), jordbærpurè (5,0%), stabilisator (fruktpektin).
* fra konsentrat. Kan inneholde spor av nøtter og peanøtter.

- Isen er et supert alternativ for de som ønsker styre unna sukker, for de som har ulike intoleranser, eller de som ønsker et sunnere alternativ enten det er grunnet helse eller vektproblematikk.

Sunnere alternativ

- Det snakkes mye om sunnere alternativer til is. Vi har lenge ønsket å kunne tilby et alternativ som ikke bare er sunnere, men som faktisk kan tilsvare «1 av 5 om dagen». SmoothIS er uten tilsatt sukker, fri for melk og fett, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen.

Smaken kommer først og fremst fra frukten, mens søtheten blir balansert av grønnsakene og bærene. Den dype og intense rødfargen kommer fra rødbete, blåbær og granateple.

- Konsistensen har Hennig-Olsen klart å få myk ved hjelp av en egenutviklet produksjonsteknikk. Med SmoothIS gir vi forbrukerne et trendaktuelt produkt i småisdisken. Produktet er den ferskeste lanseringen fra Hennig-Olsen og på vei ut i butikker akkurat nå, sier Hennig-Olsen.

Mye karbohydrater

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, har sett på næringsinnholdet i is-nyheten. Hun mener at den ikke kan telle som «1 av 5 om dagen», slik Hennig-Olsen hevder.

- Den har mye karbohydrater, ikke rart, siden den nesten bare består av juice. Den kan ikke telle som en av fem om dagen, fordi den ikke veier 100 gram og heller ikke er på 100 milliliter.

- Men en is av 100 prosent frukt, bær og grønnsaker et godt tilskudd i frysedisken. Saftis, eller is uten fløte og egg, er bra for de som tenker på kaloriene og hjertet, sier Arsky.

- En is av bare frukt, bær og grønnsaker kan være et problem for type 2 diabetikere, fordi de helst må spise fett og protein sammen med karbohydrater for ikke å få en for høy blodsukkerstigning. Så denne isen passer for mange, men ikke alle.

Bedre enn fløteiskrem

Camilla Nybø, klinisk ernæringsfysiolog, synes isen er et mye bedre alternative enn en vanlig fløteiskrem.

- Men den er som å drikke juice siden nesten 60 prosent av isen består av pærejuice og blåbærjuice. Det er fremdeles sunnere å spise pærer, blåbær, granateple, rødbete, gulrot og jordbær i sin naturlige form, sier hun.

Hele frukt og bær metter bedre fordi de er i fast form, ikke flytende, ifølge Nybø. I filtrert juice mister man fruktkjøttet som inneholder fiber.

- Iskremen vil ikke mette så mye, men den er et topp alternativ til en fløteiskrem om har lyst på noe søtt. Med kun 57 kcal per enhet kan de som ønsker å passe vekten fint tillate seg en is.

Har du smakt den nye isen? Legg gjerne igjen en kommentar!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning