Unngå farlige stoffer

Slik blir grillmaten sunnest

Griller du maten feil, øker faren for kreftfremkallende stoffer. Her er ekspertens råd.

FORSIKTIG: Steker du på lav varme, minsker risikoen for at det skal utvikles kreftfremkallende stekemutagener.
FORSIKTIG: Steker du på lav varme, minsker risikoen for at det skal utvikles kreftfremkallende stekemutagener. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Slik hindrer du dannelsen av kreftfremkallende stoffer:

* bruk grillmat som innholder mindre fett

* pass på at fett ikke kan dryppe ned og antennes

* ha god avstand mellom grillmat og varmekilde

* sørg for at lavasteinene i gassgriller er rene

* grill maten på lavere temperatur

* vend maten flere ganger under grilling

* sørg for at det kommer til mye luft

* mariner maten på forhånd eller forkok mat i mikrobølgeovn

* grill større kjøttstykker, slik at overflaten blir mindre i forhold til volumet

(Kilde: Vitenskapskomiteen for mattrygghet)

Generelt sett er grilling en helsemessig sunn måte å tilberede kjøtt på så lenge vi ikke dynker kjøttet i fete eller sukkerholdige marinader eller grillsauser.

Men liker du kjøttet eller pølsa godt stekt, skal du være forsiktig.

Share

Risikosport

- Mange liker å grille maten til den er ordentlig sort på kantene, eller ekstra gjennomstekt, som man kaller det. Men overdreven bruk av grillmat kan være ugunstig, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Hvis du er av dem som spiser grillmat svært ofte i sommerhalvåret, bør du være klar over at det er knyttet en viss risiko for kreft til spisevanene dine.

Folkehelseinstituttet skriver at grillet eller hardt stekt kjøtt kan øke risikoen for kreft.

- Det er da snakk om hyppig inntak av svartbrent kjøtt. Når du legger kjøtt på grillen eller i stekepannen, dannes det såkalte stekemutagener - potensielt kreftfremkallende stoffer på overflaten av kjøttet.

Farlige flammer

- Det ser ut til at fett som drypper ned på kullene og får flammene til å blusse opp, er årsaken til at det dannes stekemutagener, sier Arsky.

Stekemutagener er en fellesbetegnelse på en rekke kreftfremkallende forbindelser som dannes ved steking av kjøtt og fisk, og som har egenskaper som skader arveanleggene, skriver matprat.no.

Både kjøtt og fisk danner disse kreftfremkallende stoffene. Der kjøttet forkuller seg, finnes den høyeste konsentrasjonen av stekemutagener.

Les også: Derfor trener vi ikke

Kok først

Steker du frukt og grønnsaker, unngår du at stekemutagener dannes fordi disse matvarene ikke kan danne stekemutagener. Men de fleste av oss vil gjerne ha litt kjøtt til middagen.

FARLIG: Mutagener oppstår når flammene brenner olje eller fett fra mat.
FARLIG: Mutagener oppstår når flammene brenner olje eller fett fra mat. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Hvis du bruker kokt kjøtt på grillen, unngår du disse problemene. Likeledes vil det bli mindre stekemutagener hvis du fjerner fettet fra kjøttet før grilling. På denne måten vil kullene gløde uten å flamme opp, sier Arsky.

BESKYTTER: Steker du fisk eller kjøtt i folie på grillen, blir maten beskyttet mot mutagener.
BESKYTTER: Steker du fisk eller kjøtt i folie på grillen, blir maten beskyttet mot mutagener. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Blir kjøttet svartbrent, er det best å skjære vekk så mye som mulig av det svarte og bare spise det av kjøttet som er normalstekt. Det samme gjelder for grillpølser.

- Hvis du griller 30 ganger eller mer i løpet av året, er risikoen for å få kreft langt større enn risikoen for å ta skade av tjærestoffene som trafikken spytter ut, sier seniorrådgiver Eivind Smith ved seksjon for animalsk mat i Tilsynsavdelingen ved Mattilsynet til klikk.no.

Stek i folie

- Og så er det deilig å grille fisk, gjerne innpakket i folie. Foliepakken forhindrer at stekemutagenene dannes, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Et stykke fisk legges på oljet folie, gjerne olivenolje med sitronsmak. Ha over litt nykvernet pepper og grovt salt, noen blader friske urter som dill, persille eller basilikum, en skive tomat og for eksempel litt hakket purre eller vårløk.

- Pakk folien godt sammen, slik at ikke fiskekraften renner ut. Stek pakken på grillen i ca 10 minutter eller mer, avhengig av fiskestykkets tykkelse. Grillet fisk smaker deilig sammen med potetsalat, grønn salat eller en pastasalat, tipser Arsky.

Les mer:

Menn mest utsatt

Salami kan gi kreft

Slik blir grillspydet perfekt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning