Lider du av migrene?

Mat og migrene

De som lider av migrene, vet hvor gjennomtrengende smerten er. Men ikke alle er klar over hvordan kosten kan påvirke migrene.

MIGRENE: Tenk over hva du spiser
MIGRENE: Tenk over hva du spiser Foto: Foto: Lisa F. Young/Crestock
Publisert Oppdatert

De fleste som lider av migrene har hodemigrene, men det finnes også en variant som rammer øynene. Migrene er noe annet og mer enn en vanlig hodepine, og det er en rekke årsaker til at et migreneanfall utløses. Stress, forventninger og menstruasjon er eksempler på situasjoner som kan utløse migrene. At også blodsukkersvingninger kan utløse migrene, er kanskje mindre kjent.

Kostråd mot migrene

  • Hopp aldri over frokosten! Frokost setter fordøyelsen i sving etter nattens faste, og du får påfyll av frisk energi som holder blodsukkeret konstant.
  • Spis hyppig! Tre-fire timer bør være maksimal tid mellom to måltider. Vet du at det blir lengre så spis litt frukt eller ta en yoghurt med litt korn oppi. Det viktige er å holde blodsukkeret jevnt.
  • Spis tre hovedmåltider og to mellommåltider hver dag - og pass på at måltidene er så balansert som mulig, det vil si at de både inneholder grovt brød, korn, ris eller rotgrønnsaker, proteinkilder som fisk, magert kjøtt, egg eller soya, og noe fett i form av nøtter, kaldpressede planteoljer eller litt myk margarin.
  • Unngå store måltider med svært mye karbohydrater, slik som masse pasta uten kjøtt eller annet ved siden, eller store mengder godteri. For høyt blodsukker er heller ikke bra for migrenen.
  • Husk også å spise grove karbohydrater før du trener, og påfyll av karbohydrater, protein og væske etter at du har trent eller vært i aktivitet. En skive grovt brød med skinke på, samt rikelig med vann, er fint i så måte.
  • Kosttilskudd kan også hjelpe. En multivitamin-mineraltablett som både inneholder pantotensyre, riboflavin, vitamin C og E, og magnesium kan hjelpe. Likeledes kan det være verdt å forsøke nattlysolje.

Matvarer som kan utløse migrene

FROKOST: Spis frokost for å unngå migrene
FROKOST: Spis frokost for å unngå migrene Foto: Foto: Rohit Seth/Crestock

Du kjenner sikkert kroppen din godt, men det kan av og til være vanskelig å se sammenhengen mellom et migreneutbrudd og den maten du har spist. Her er noen matvarer som kan utløse migrene hos enkelte:

Ost

Eddik

Nøtter

Sitrusfrukter og -juice

Bønner

Bananer

Plommer

Rosiner

Avokado

Fersk loff og lyst brød

Pølser, bacon og salami

Sjokolade

Rødvin

Sjampanje

Koffeinholdige drikker (kaffe, te, cola, guaranaholdige drikker)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning