Gravid? Kutt ut alkohol!

Gravide bør være totalavholdende

GRAVID:  Hold deg unna alkohol i svangerskapet
GRAVID: Hold deg unna alkohol i svangerskapet Foto: Foto:Dmitry Naumov,crestock
Publisert Oppdatert

Det har alltid vært enighet om at gravide bør holde seg unna alkohol, men mens man tidligere sa at det var greit med et halvt glass vin en gang i blant, råder man i dag de gravide til å holde seg helt unna alkohol allerede fra den dagen de planlegger å bli gravide.

En ny rapport konkluderer med at det ikke finnes en nedre grense for alkoholinntak i svangerskapet, og at alkohol kan skade fosteret i alle faser av svangerskapet. Skadevirkningene er livsvarige.

Økt risiko for misdannelser

Alkohol i svangerskapet øker risikoen for medfødte misdannelser, avvikende utseende, veksthemming, hjerneskader, atferdsforstyrrelser og kognitive problemer hos barnet. Lavt alkoholinntak er særlig assosiert med kognitive problemer og atferdsforstyrrelser. Problemene varer livet ut.

Totalavhold

Siden 2007, Sosial- og helsedirektoratet gått ut og anbefalt totalavhold gjennom hele svangerskapet. Dette har nok skremt mange gravide som har drukket alkohol før de visste at de var gravide. Disse kvinnene kan trøste seg med at selv om man i dag sier at også moderate mengder alkohol kan skade fosteret, så er det helt klart større risiko for fosterskader hvis man har hatt et høyt alkoholinntak over lengre tid. Mye alkohol i svangerskapet øker nemlig risikoen for at barnet får føtalt alkoholsyndrom (FAS) betydelig.

FAS og FAE

Ved større inntak av alkohol gjennom svangerskapet øker risikoen for at barnet blir født med Føtalt alkoholsyndrom (FAS). Dette er en tilstand hvor hjernestruktur og hjernefunksjon er alvorlig skadet som følge av mors alkoholinntak, noe som naturligvis medfører store konsekvenser for barnets helse og funksjonalitet.

Barn med FAS har et spesielt utseende (smale lepper, flat og bred neserot og små øyespalter), veksthemming og forstyrrelser i sentralnervesystemet. Barna kan også ha andre medfødte misdannelser, bl.a. hjertefeil. Barn med føtale alkoholeffekter (FAE) har de samme problemene med sentralnervesystemet, men har ikke medfødte misdannelser og et normalt utseende. FAS er særlig assosiert med betydelig alkoholbruk i første tredjedel av svangerskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning