Fettsug kjøleskapet:

Rømme, melk og fløte

Hvilke rømmealternativer skal du velge hvis du ikke vil ha for mye fett? Her er svaret.

MANGE FETTKLASSER: Syrlig smak og rømme finnes i alle fettklasser. Her er de fire mest fettrike til venstre og de sju magreste til høyre.
MANGE FETTKLASSER: Syrlig smak og rømme finnes i alle fettklasser. Her er de fire mest fettrike til venstre og de sju magreste til høyre. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert
DE FEM MAGRESTE: Til dip og andre kalder rette kan du velge bort mye fett. Her er de magreste med et fettinnhold på mellom 10 og 0 prosent. Matyoghurt kan også være et alternativ.
DE FEM MAGRESTE: Til dip og andre kalder rette kan du velge bort mye fett. Her er de magreste med et fettinnhold på mellom 10 og 0 prosent. Matyoghurt kan også være et alternativ. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
FIRE FETE: Her der de mest fettrike. Både Crème fraîche og Seterrømme innholder 35 prosent fett, mens lettvariantene ikke er så lett som navnet skulle tilsi; begge inneholder 18 prosent fett.
FIRE FETE: Her der de mest fettrike. Både Crème fraîche og Seterrømme innholder 35 prosent fett, mens lettvariantene ikke er så lett som navnet skulle tilsi; begge inneholder 18 prosent fett. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
SYRLIG OG VARMT: Fordelen med Crème fraîche er at den tåler oppvarming uten å skille seg. Vil du spare fett, bør du bytte ut originalvarianten til høyre med Crème fraîche lett eller Crème fraîche ekstra lett, som har 18 og 10 prosent fett.
SYRLIG OG VARMT: Fordelen med Crème fraîche er at den tåler oppvarming uten å skille seg. Vil du spare fett, bør du bytte ut originalvarianten til høyre med Crème fraîche lett eller Crème fraîche ekstra lett, som har 18 og 10 prosent fett. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Her har du ikke åtte, men faktisk elleve varianter å velge mellom, litt avhengig av om du skal lage varme eller kalde retter.

Syrlig og kaldt:

Rømmesmak til dressinger, dipp eller kalde sauser.

Bytt ut:

Crème fraîche: 35 prosent fett

Seterrømme: 35 prosent fett

Lett crème fraîche: 18 prosent fett

Lettrømme: 18-20 prosent fett

Velg:

Ekstra lett rømme (rømmekolle): 10 prosent fett

Ekstra lett crème fraîche: 10 prosent fett (tåler litt koking)

Original Kesam: 8,1 prosent fett

Matyoghurt: 8 prosent fett

Aller magrest:

Q Yoghurt Naturell: 3,7 prosent fett

Tine Yoghurt naturell: 3, 9 prosent fett

Mager Kesam: 1 prosent fett

Skyr naturell Tzaziki: 0 prosent fett

Syrlig og varmt:

Syrnede produkter i varm mat kan være en utfordring hvis du vil unngå de mest fettrike: seterrømme og crème fraîche (35 prosent fett). Lettrømme er heller ikke et godt alternativ, fordi den skiller seg ved høy temperatur.

Velg:

Lett crème fraîche: 18 prosent fett, tåler koking.

Crème fraîche ekstra lett: 10 prosent fett, tåler litt koking.

Melk

Bytt ut

Helmelk: 3,9 prosent fett

Velg:

Lettmelk: 1-1,5 prosent fett

Ekstra lett melk: 0,5 - 0,7 prosent fett.

Skummet melk 0,1 prosent fett

Fløte og krem:

Både kremfløte og kremtopping inneholder mye fett, faktisk 38 prosent.

Velg i stedet:

Tines Lett dessertfløte: 25 prosent fett.

Lett kremtopping: 26 prosent fett

Merk at du ikke kan lage bløtkakekrem av disse magre alternativene, men de egner seg fint som tilbehør til kaker og desserter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning