Ost til hverdag og fest

Osten er med oss både til hverdags og fest. Her kan det dermed være mye fett å spare.

MYE OG LITE FETT: Fettrike oster som Tine Royal Blue, Saga og Castello inneholder opptil ti ganger så mye fett som magre smøreoster.
Publisert Sist oppdatert
LITT FORSKJELL: En skive vanlig gulost inneholder 35 kcal, mens lettere gulost inneholder 27 kcal. I løpet av et år vil forskjellen utgjør nesten ett kilo på badevekta di.

Nordmenn drikker stadig magrere melk, men til gjengjeld har vi fått smaken på fete oster, særlig hvite oster, viser "Utvikling i norsk kosthold 2010".

Her er bytt-ut-listen hvis du vil ha mager ost som kan høvles:

Hvite oster:

Bytt ut:

Tine Gräddost: 38 prosent fett

Hvitost og gulost: 26-28 prosent fett

Velg:

Vita hjertego` Gul og Sivet: 15 prosent

2 prosent av dette fettet er mettet fett.

Norvegia Lettere: 16 prosent fett

Synnøves lett gulost: 16 prosent fett

Tine Jarlsberg Lettere: 16 prosent fett

Nøkkel Lettere: 17 prosent fett

Aller magrest:

Synnøve ekstra mager ost: 10 prosent fett

Brune oster:

Bytt ut:

Fløtemysost (Synnøve): 29 prosent fett

Velg:

Tine lettere flytemysost: 16 prosent fett

Aller magrest:

Tine mager mysost: 7 prosent fett

Myke oster:

Dessertoster og muggoster inneholder opptil 44 prosent fett. Velger du smøreoster i stedet, kan du få oster med fettinnhold ned på tre prosent.

Sjekk fettinnholdet i et tilfeldig utvalg av oster. De magreste ostene finner du nederst:

Tine Royal Blue: 44 prosent fett

Tine Selbu Blå: 40 prosent fett

Tine Norsk Brie: 33 prosent fett

Tine Camerbert: 27 prosent fett

Tine kremost: 25-27 prosent fett

Tine Taffel: 24 prosent fett

Tine Snøfrisk: 23 - 25 prosent fett

Kavlis Edelost: 20 prosent fett

Tine smørbar: 16-17 prosent fett

Kavli smøreost: 16-17 prosent fett

Kavli mageroster: 6-7 prosent fett

Øvrige mageroster: 6-7 prosent fett

Aller magrest:

Kavli lettost naturell: 3 prosent fett

Pultost og gammelost: 1 prosent fett

Prim:

Bytt:

Tine Prim (ulike varianter): 7,8 - 14 prosent fett

Velg:

Tine Prim lettere: 4 prosent fett