Smør og margarin
Blir smøret du bruker hardt eller mykt i kjøleskapstemperatur? Svaret på det forteller alt om fettsyresammensetningen.

Produkter med en høy andel harde, mettede fettsyrer får hard konsistens i kjøleskapet. Myke margariner og oljer derimot, inneholder mest umettede fettsyrer, noe som gir myk konsistens selv om de oppbevares kjølig.
- I et sunt kosthold anbefales mest av det myke fettet, fordi mettet fett kan bidra til økt kolesterolinnhold i blodet. Bruk myk vegetabilsk margarin eller olje fremfor hard margarin eller smør, sier klinisk ernæringsfysiolog Marit Garathun Næss ved Oslo universitetssykehus.
Smøring til brødet
Her er bytt-ut-listen du trenger for å minske fettinntaket via brødet. Husk at jo lavere innhold av mettet fett, desto bedre.
Bytt ut:
Bremykt: Smørtilsatt margarin med 82 prosent fett, hvorav 35 prosent mettet fett.
Vita hjertego`margarin: 70 prosent fett, hvorav 14 prosent mettet fett.
Velg:
Vita Proaktiv margarin: Lettmargarin med 35 prosent fett, hvorav 6 prosent mettet fett.
Vita hjertegod` lettmargarin: 40 prosent fett, hvorav 8 prosent mettet fett.
Fjordland Brelett: 40 prosent fett, hvorav 18 prosent mettet fett.
Hvis du vil vite hvilke typer fett du bør velge til steking, kan du lese vår store test av stekefett.
Steking og bakst:
De mest fettrike alternativene til steking og bakst er de harde smørtypene. Ofte går det fint å bytte ut disse med flytende fettalternativer.
Bytt ut:
Tine Ekte meierismør: 82 prosent fett, hvorav 50, 5 prosent mettet fett
Tine Setersmør: 81 prosent fett, hvorav 50, 5 prosent mettet fett
Melange margarin: 80 prosent fett, hvorav 36 prosent mettede fettsyrer
Soft Flora: 80 prosent fett, hvorav 34 prosent mettet fett
Velg:
Vita hjertegod`flytende margarin
85 prosent fett, hvorav 8 prosent mettet fett
Bremykt flytende margarin:
81 prosent fett, hvorav 8 prosent mettet fett
Melange flytende margarin:
80 prosent fett, hvorav 12 prosent mettede fettsyrer