Den store pølsetesten

Vi har testet hvor sunne pølser er. Og det er stor forskjell.

POPULÆR MAT: I fjor spiste nordmenn mer enn 46.000 tonn pølser totalt, tilsvarende 115 pølser hver i året.
POPULÆR MAT: I fjor spiste nordmenn mer enn 46.000 tonn pølser totalt, tilsvarende 115 pølser hver i året. Foto: Foto: Cecilie Holtan
Publisert Oppdatert

Fett i pølser

Fett inneholder dobbelt så mye kalorier som karbohydrater og proteiner, men metter likevel dårligere. Derfor er det lett å få i seg for mye kalorier hvis man spiser mye fet mat. Mye av fettet i pølser er dessuten mettet, en type fett vi bør få i oss mindre av.

Umettet fett inneholder like mye kalorier som mettet fett, men der stopper likheten mellom disse to fettypene. Mens mettet fett er usunt og fører til økt kolesterol og høyere risiko for hjerte- og karsykdom, er umettet fett gunstig for helsen.

Færre av oss kjøper pølse på bensintstasjonen og i kiosker, men innenfor hjemmets fire vegger spiser vi fremdeles mye pølser. Dette gjelder ikke minst barnefamilier der pølser ofte blir brukt som festmat, grill- og turmat.

Nordmenn elsker pølser, og i fjor satte vi til livs mer enn 46.000 tonn pølser totalt.

 

Hver nordmann spiser altså i snitt rundt 115 pølser i året. Dette til tross for at vi vet at pølser inneholder mye fett.

Kjøtt i tarm

Pølser er egentlig en kjøttfarseblanding som er sprøytet inn i en vasket og renset dyretarm. I wienerpølser brukes svinetarm, mens det i kjøttpølser brukes fåretarm. I noen pølsetyper brukes en kunsttarm istedenfor tarmen fra et dyr. Grillpølser lages med en plasthinne rundt, men denne trekkes av før pølsene pakkes. Derfor har grillpølser ikke noe skinn rundt seg, noe som gjør at det er mindre risiko for å sette slike pølser i halsen.

Fordi vi ikke ser hva en pølse består av, kan det være lett å tro på historiene om at produsenten putter avfall fra kjøttproduksjonen inn i pølsene. Når det i tillegg står på pølsepakkene at de inneholder hodekjøtt, er det ikke mye fantasi som skal til for å se for seg hva som er inni en pølse. Heldigvis er det strenge regler for hva som er lov til å putte i en pølse, og hodekjøttet som står deklarert er ikke annet enn kjakekjøtt.

Sunne pølser

De fleste pølser inneholder kjøtt av storfe eller svin, fett, melk, potetmel og krydder. Etter hvert har det kommet en del magrere alternativer på markedet. Nylig har det også blitt lansert pølser der mye av det mettete fettet er byttet ut med sunne planteoljer. En pølsemiddag trenger altså ikke lenger være så ille, det gjelder bare å velge riktige pølser.

Noen lekre pølseoppskrifter:

Pølsespidd

 

Pølser i lettøl

 

Chilipølser, ananassalat og yoghurt-ingefærsaus

 

Pølsespidd med ovnsstekte poteter

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning