Alt du ikke visste om vitamin K
Vitamin K var lenge ansett som et nokså kjedelig vitamin. Tilsynelatende hadde det ikke så mange oppgaver i kroppen, og alt tydet på at vi fikk behovet vårt dekket fra kosten. Men så dukket det opp nye data.

Vitamin K er, i likhet med vitaminene A, D og E, et fettløselig vitamin. Det ble oppdaget av en dansk forsker i 1934, og inntil nylig hadde vitamin K bare en eneste kjent funksjon - nemlig å styre blodets evne til å levre seg og danne skorper eller blodpropper. K'en i vitamin K kan dermed stå for koagulering (blodlevring), som en huskeregel.
Feil antagelser
Fordi K-vitaminet i liten grad så ut til å være involvert i de mer "spennende" prosessene og sykdomstilstandene i kroppen, ble det forsket lite på vitamin K, og man brukte lite eller ikke noe tid på å analysere hvor mye vitamin K det var i ulike matvarer eller i kosten vår totalt sett. Fordi ingen personer hadde klare symptomer på vitamin K-mangel, antok forskerne over hele verden at matvarene våre inneholdt nok - og at behovet vårt dermed ble dekket i tilstrekkelig grad.
Oppdaget funksjonene
Her og der var det likevel noen som forsket litt på dette "kjedelige" vitaminet, og smått om senn bygde det seg opp en anselig mengde data som dokumenterte at vitamin K har flere andre funksjoner i kroppen, spesielt relatert til:
Benvev: oppbygging av benvev krever tilstedeværelse av vitamin K
Nervevev: vitamin K forhindrer nedbryting
Blodårer: vitamin K ruster blodårene mot avleiringer og forkalkinger
Mangel svekker skjelettet
Det viste seg at vitamin K samarbeider med ulike celler som produserer viktige proteiner. Uten vitamin K blir ikke proteinet korrekt dannet, og da kan det heller ikke gjøre jobben sin i kroppen. Dette er tilfellet når det gjelder å danne de proteinene som får blødninger til å stoppe, og det er også tilfellet når det kommer til danningen av de proteinene som bygger kalsium inn i skjelettet vårt. Dermed er det ikke så underlig at lavt vitamin K-inntak kan få konsekvenser i form av et svekket skjelett.