- Klitoris er en «kvinnelig penis»

Ny studie hevder vaginal-orgasme er en myte.

NYTT syn på kvinners sexliv, kjønnsorgan og funksjon.
Publisert

(SIDE2): Vaginalorgasme, klitoris-orgasme og G-punktet. Ingenting av dette eksisterer.

Det mener forskerne bak en ny studie, som hevder det i stedet burde kalles «kvinnelig orgasme», skriver independent.co.uk.

Én orgasme

Studien, som først ble publisert i Clinical Anatomy, mener beskrivelsen av det kvinnelige kjønnsorganet er feil. Det hevdes også at de fleste kvinner ikke får orgasme av penetrering, og at såkalt vaginal orgasme ikke eksisterer – det er stimulering av de omliggende erogene områdene – altså klitoris – som forårsaker orgasme.

- Som med mannlig orgasme, er kvinnelig orgasme den riktige terminologien. Funn fra embryologi, anatomi og fysiologi om vulvaens struktur, som kan sammenlignes med menns kjønnsorgan, må danne grunnlaget for den biologiske diskursen om kvinners orgasme.

KLITORIS er roten til alt godt - det er de fleste enige om.

Klitoris = penis

Forskerne mener også klitoris ikke har noe med vagina å gjøre, og er mer en «kvinnelig penis».

- Kvinnelig orgasme er mulig hos alle kvinner, alltid med effektiv stimulering av det kvinnelige erogene organet, med andre ord den kvinnelige penis, gjennom masturbering, slikking, masturbering utført av partner og også gjennom vaginal/anal samleie og stilmulering av klitoris med hånda.

Tidligere har man antatt at g-punktet, vaginal og klitoral orgasme var forskjellige typer å nå klimaks på. Dette mener teamet bak studien er feil, og påstår dermed også at betegnelsene er feil.

Beskrivelser av kvinnelig utløsning, såkalt spruting, og midlertidig g-punkt-forstørrelse (ikke-kirurgisk inngrep) avviser studien som ikke vitenskapelig bevist.

- Ulik oppfattelse

Sexolog Siv Gamnes er ikke uenig i at det mangler vitenskapelige beviser når det kommer til kvinner, g-punkt og forskjellige orgasmer.

Sexolog Siv Gamnes.

- Hele fagmiljøet er nok enig i det, det har ikke vært noe ordentlig bevis. Det drives lite forskning på seksualitet, mer på kjønnssykdommer og prevensjon, så det er gledelig at noen har gjort noe på det med denne studien.

Hun mener likevel det er vanskelig å trekke konklusjoner av undersøkelsen.

- I studien er 30 kvinner undersøkt, så å trekke veldig bastante konklusjoner er den litt for liten til. Samtidig så tenker jeg at den ikke motbeviser noe som er sagt tidligere, for vi har ikke visst så mye om hva som skaper kvinnelig orgasme – bortsett fra at vi vet at klitoris er involvert. Og så vet vi at kvinner har ulik oppfattelse av orgasme; det varierer fra kvinne til kvinne og også fra gang til gang hos samme kvinne.

- Ikke noe hemmelig organ

Gamnes forklarer at skjeden har få nervesensorer, og dermed er lite følsom, mens klitoris ikke bare den synlige, lille tuppen, den går innover i kroppen og så bakover og på hver side av skjeden.

- I denne undersøkelsen er de inne på dette med stimulering av klitoris på hver side av skjeden, enten ved penetrering med penis eller dildo, og hvordan klitoris da stimuleres indirekte.

- Det forklarer litt av det vi allerede vet. Enkelte sliter med å få orgasme, mens andre får det. Mange får orgasme kun via direkte stimulering av klitoristuppen. Andre klarer å få det ved samleie, om området rundt klitoris berøres som følge av samleiet. Enkelte er helt avhengige av å ha noe i skjeden for å få orgasme. Påstanden om at klitoris er involvert uansett er ikke så feil i forhold til hvordan man har tenkt i mange år allerede. Det finnes neppe noe hemmelig uoppdaget organ som skal gi orgasme, sier hun.

Gamnes mener det er en rekke faktorer som avgjør hvordan orgasmen oppleves.

- Jeg tror mer opplevelsen av orgasme er forskjellig. Menn har et organ som er ganske kartlagt, og også de beskriver ulike opplevelser av orgasmer. Det handler mer om tenningsnivå, dagsformen, samspill med partner – rett og slett hvor kåt man er – og hvor lenge siden disse musklene sist var i aksjon. Det er mye som spiller inn hvordan man opplever orgasme. Det er nok ikke punkter eller organer som gjør at det endrer seg fra gang til gang, det er mer det andre som spiller inn for hvordan det føles.