Kjøkkenkluten din kan være en bakteriebombe
Den er det ideelle stedet for bakterievekst.

(SIDE2): Hender det at vaskekluten som ligger slengt over vaskekummen på kjøkkenet lukter litt surt? Kvier du deg til å ta i den, ettersom den ikke ble skylt skikkelig etter sist bruk?
Du er slettes ikke alene. De fleste av oss er dårlige til å vaske kjøkkenkluten, og en undersøkelse gjennomført av Norstat på Jordan sine vegne, viser at i overkant av 40 prosent av oss er redd for at kjøkkenkluten i realiteten er en bakteriebombe.
Ideelle forhold

Mye av denne frykten er reell. Flere i den norske befolkning bruker nemlig den samme kluten til alt mulig. Det er aldri godt å vite om kjøkkenkluten har vært en tur innom stue, på badet, i bilen, eller om den har vasket skitne barnehender.
- Mange er ikke så flinke til å skylle kluten etter bruk, og kluten blir dermed full av matrester og annet skitt du har tørket vekk. Denne skitten kan inneholde bakterier og virus som kan være sykdomsfremkallende. Kluten er med på å spre bakterier og virus videre, sier Linda Korseberg Hagen, produktutvikler i Lilleborg.
En fuktig vaskeklut er nemlig en perfekt grobunn fra bakterier. Bakterier formerer seg raskt, og trives i et varmt og fuktig miljø. Ettersom vaskekluten ofte skylles i varmt vann, og deretter blir værende fuktig en stund kan bakteriene formere seg i rekordfart.
Når den tradisjonelle vaskekluten begynner å lukte for surt er det allerede for sent. Da må du bytte den ut, og hente en ny. Den vonde lukten er et tegn på at det er en mengde bakterier i kluten.
Negativt hverdagssøl

Det er som regel hverdagssølet vi avskyr mest. Det å vaske kjøkkenkummen, toalettet, søppelkassen, eller klissete matflekker på gulvet. Det fører ofte til at flere velger å bruke toalettpapir, i stedet for vaskeklutene.
- Disse områdene blir ofte betegnet som møkkete og fulle av bakterier. Derfor ønsker man å kvitte seg med alle spor, og kaster både papiret og der man har tørket opp underveis, sier Nina Skalstad, merkeansvarlig i Lilleborg.
Når kluten først blir brukt, blir den sjelden skylt godt nok.
- Kjøkkenkluten blir brukt til å ta opp sølet, men blir ofte ikke skyldt og vasket godt nok. I stedet blir den våte kluten med alle matresene hengt opp til tørk, og slik forsetter den onde sirkelen, sier Skalstad.
Kokvask og hyppig bytte
Det er imidlertid flere ting du kan gjøre, som vil gjøre det vanskeligere for bakteriene å spre seg i vaskekluten. Ettersom den fuktige kluten er en grobunn for bakterier, burde du bytte kluten ofte for å unngå spredning.
For å få kluten helt ren etter bytte, bør du kokvaske den. Hvor ofte kluten bør byttes avhenger av hvor flink man er til å skylle kluten i rent vann etter bruk, men ifølge ekspertene anbefales det at man butter kluten to til fire ganger i uken.
Et annet alternativ kan være å bytte til nedbrytsbare engangskluter.