Kan bacon av kylling kalles for bacon?

Den Stolte Hane lanserer «Frokostbacon av kylling», men noen forbrukere er ikke helt overbevist.

SUNNERE BACON: Fettinnholdet er bare ni prosent i dette bacon av kylling. Bacon av svin kan inneholde opp mot 38 prosent fett.
Publisert

(SIDE2): Først og fremst: Det er lov å kalle dette kyllingproduktet for bacon. Og allerede fins det bacon av kalkun på markedet.

Allikevel er det mange som reagerer på at det heter bacon, når bacon slik vi kjenner det, strengt tatt er definert som sideflesk av svin.

 - Dette er et sunnere valg

- Det er mange som har sterke assosiasjoner til denne kategorien, som vi selvsagt tar på alvor – men vi mener at forbruker bør få et godt valg som er sunnere enn vanlig bacon, sier markedssjef i Den Stolte Hane, Anette Møller til Side2.

Markedssjef Anette Møller i Den Stolte Hane skjønner at folk har sterke assosiasjoner til ordet bacon.

Hun kan også fortelle at en gjennomsnittlig baconelsker spiser bacon 35 ganger i året, mens det er mange som spiser bacon langt sjeldnere.

 - Flere velger bort bacon fordi det er et usunt alternativ, sier hun.

Slår vi opp ordet bacon både på Wikipedia og Store norske leksikon står det også følgende:

Wikipedia: Bacon er røkt, lettsaltet sideflesk fra svin.

Store norske leksikon: Bacon, lettrøkt og lettsaltet sideflesk; se flesk. Bacon inneholder ca. 30 g fett per 100 g og har et høyt innhold av natrium (salt). Innholdet av jern er lavere enn i kjøtt generelt (0,6 mg per 100 g).

For to dager siden la de ut nylanseringen på sine Facebook-sider og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

(Artikkelen fortsetter under)

Ifølge produsenten Den stolte Hane er deres kyllingbacon rent kjøtt fra kyllinglårfilet, som blandes med krydder og røykes på samme måte som svinebacon.

Og på Facebook svarer de en bruker, som kommer med følgende spørsmål:

 «Er det røkt, lettsaltet sideflesk fra svin? hvis ikke, er det ikke Bacon!»

«I forbindelse med vår lansering har vi forhørt oss med Mattilsynet i forhold til bruk av ordet Bacon, de mente det var Nofima som best kunne svare. Nofimas svar var at bruk av ordet bacon av kylling ikke er i noen konflikt i dette så lenge det kommer tydelig frem at det er produsert av kylling. »

 - Ville vært forvirrende å bruke et annet navn

 - Vi syns det er morsomt at bacon av kylling skaper oppmerksomhet! Men heldigvis er er det flere som er positive enn negative, sier Møller til Side2.

Hun mener det å utfordre en satt kategori alltid vil skape reaksjoner.

 - Men det betyr, slik vi ser det, ikke at man ikke skal utfordre.

Går du for svinebacon eller kyllingbacon i panna?

Om bruk av navnet bacon sier Møller at dette gjør det enklere for forbrukerne å skjønne bruksområdet.

  - Vi mener  at det er viktig at forbruker intuitivt skal skjønne bruksområdet og hvordan de skal tilberede produktet- og å bruke et annet navn enn bacon av kylling ville være forvirrende.

Hun kan også fortelle at  deres søsterselskap, Kronfågel, i Sverige lanserte samme produkt i februar og at det i Sverige har blitt tatt godt imot.

 - Mer kjøttsmak og mindre fett

 - Vi håper selvsagt at ikke det bare er svenskene som er opptatt av et sunnere bacon.

 - Hva smaker det?

  - Røkt og saltet som vanlig bacon, men med mer kjøttsmak og mindre fett.

 - Men skal ikke bacon nettopp være fett da? (Som noen kommenterer på Facebook-sidene deres)

  - Vi ser at enkelte (menn i sær) er opptatt av mye fett, men samtidig at veldig mange synes bacon er godt, men vil ikke spise det for ofte på grunn av den ernæringsmessige profilen. Dette er også i samsvar med forbrukerundersøkelser vi utførte i forkant av lansering. Det fine er at nå kan forbruker ta valget. Vil man ha mye fett og tradisjonelt bacon, så velger man det. Vil man ha et sunnere alternativ, så finnes det nå!

(Artikkelen fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

På Facebook-sidene til Den Stolte Hane har det kommet ulike reaksjoner på det nye produktet. Noen syns det er et fint alternativ til svinebacon, mens andre mener produktet minner lite om bacon i sin originale form.

«Grunnen til at folk elsker bacon er jo nettopp fettet. Dette regnes som pålegg spør du meg..»

«Kyllingbacon, nå har jeg hørt det å .. Hvor på kyllingen skjæres dette fra?»

«Når fikk kylling sideflesk?»

Andre kommentarer er av mer positiv karakter:

«Jaaaaa så flott! Blir det litt som turkey bacon?! Ikke alle spiser gris så dette blir et bra alternativ!»

«bacon everyday now!!»

Og noen etterlyser flere varianter...

«Gleder meg til bacon av laks eller bacon av brokkoli kommer»

 - En god nyhet

Side2-blogger Siri Fossing mener bacon av kylling er et fint, nytt alternativ. Selv foretrekker hun allikevel «the real deal».

Vi spurte matblogger Siri Fossing om hva hun tenker om nykommeren fra Den Stolte Hane og selv om hun selv foretrekker bacon av svin, er hun positiv.

 - Dette synes jeg  er en god nyhet. Vi har av og til familiebesøk fra Sarajevo, og siden de er muslimske spiser de ikke svinekjøtt. Jeg har tidligere fått tak i dette baconet av kylling i Sverige, og har da kunne servert egg og «bacon» til frokost. Noe som fungerer helt utmerket!

 - Bør det hete bacon syns du?

 - Vel, jeg er opptatt av at maten vi kjøper skal være tydelig merket, slik at vi vet både hva som er i den og hvor den kommer fra. Så lenge det kommer tydelig frem hva dette er, og det synes jeg det gjør her, så mener jeg det er greit.