Julemiddag: Pinnekjøtt-vrien du trolig ikke har prøvd før
Kokk gir deg tips til det beste pinnekjøttet. Se video.

Hvert år dukker de samme sakene opp; hvordan få perfekt svor på ribba, og hvordan lage det beste pinnekjøttet. Men vi lurer likevel i år også, og har derfor tatt en prat med kokk André Wrengbro, matfaglig rådgiver og kokk i MatPrat, og spurt om han har noen gode triks å dele.
Han røper blant annet en ny vri på pinnekjøttet, som også gir deg gode poteter.
Her er 7 spørsmål og svar du kanskje lurer på før julemiddagen:

Hvor finner man det beste pinnekjøttet?
- Du finner god kvalitet i butikk men ønsker du å plukke selv etter egne preferanser kan du jo ta en tur til en slakter eller til en ferskvaredisk.
Røkt eller urøkt pinnekjøtt?
- Jeg synes personlig at det urøkte er best, da kommer mer av den gode lammesmaken fram. Jeg liker den karakteristiske smaken som urøkt pinnekjøtt har.
Hvor mye penger bør man legge i pinnekjøttet?
- Kjøper du veldig billig pinnekjøtt så har det nok ikke hengt lenge nok, prosessen har vært for kort og du får ikke den beste kvaliteten på pinnekjøttet. Har det hengt lenge, vil modningen være skikkelig og det vill smake mer.
- Prisen på pinnekjøttet har også mye å si på den historien som ligger bak. Jeg vil anbefale et på kjøp på en kilopris på mellom 200 og 300 kroner.
LES SAKEN: Årets julepriskrig har startet
Hva er den vanligste feilen folk gjør med pinnekjøttet?
- Det er ofte ved utvanningen feil oppstår. Det er viktig å gjøre det riktig for å få væskebalansen tilbake i kjøttet. En god regel er 30 – 3, som vil si at kjøttet skal ligge 30 timer i vann, for så å dampes i tre timer. Det er ikke noe i veien for at kjøttet ligger lenger i vann, men 30 - 3 er en god huskeregel, sier Wrengbro og legger til:
- Hvis kjøttet ligger for kort får man ikke vannet det ut ordentlig og det vil oppleves som salt og kanskje litt «trælete» når man spiser det.
Les også saken: Denne akevitten bør du velge til jul
Har du et hemmelig kokketriks å dele med oss?
- Når du koker pinnekjøttet, kan du fint bruke pinner kjøpt i butikk. Det fungerer veldig bra. Men, vi testet nylig å dampe pinnekjøttet på mandelpoteter, og det er helt perfekt å lage pinnekjøtt og poteter sammen.
André Wrengbro anbefaler dette tipset hvis du skal ha stort selskap. Vi var først usikre på om resultatet ville bli bra, men potetene går ikke i stykker, og blir gode og salte, mener han. Wrengbro påpeker imidlertid at det er viktig at skallet er på hvis du går for denne varianten.
- Det er moro når slike ting vi tester fungerer. Det ble veldig gode poteter.
(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)
Screen9v2
Bør pinnekjøttet i ovnen etter koking, eller ikke?
- Jeg vet mange liker å ha kjøttet i ovnen etter koking, for å få litt sprø overflate. Dette varierer fra person til person, men det er ikke et must. Det spørs helt hva man liker. Men hvis man putter det i ovnen, er det viktig at det ikke står for lenge og tørker ut. Jeg personlig ville servert kjøttet rett fra kjelen.
Hva spiser du på julaften?
- Jeg har røtter tilbake til Sverige, så vi har en lett blanding av svensk og norsk julemiddag. Litt ribbe, rødkål og klassisk svensk koldtbord, med blant annet sennepsgratinert skinke og kjøttboller.
Screen9v2
Screen9v2
Screen9v2
Screen9v2