Immunterapi mot heroinrus

Eksperimentell studie viser at antistoff kan redusere effektene av heroin.

Foto: (Foto: Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Ifølge forskere ved Folkehelseinstituttet kan den nye terapien få en plass i framtidig behandling av rusmiddelavhengige.

 - Utfordrende å designe vaksine

Forskere ved Folkehelseinstituttet har undersøkt om et monoklonalt antistoff kan blokkere heroins ruseffekter.

- Å designe en vaksine mot heroin har blitt ansett som spesielt utfordrende siden heroin omdannes svært raskt til flere rusgivende stoffer, sier forsker Inger Lise Bogen ved Avdeling for rusmiddelforskning og metodeutvikling.

Det er kjent at heroin har liten ruseffekt, men når heroin brytes ned i kroppen dannes flere omdannelsesprodukter, og det er disse som gir rus.

Tidligere studier utført i forskningsgruppen har antydet at omdannelsesproduktet 6-MAM (6-monoacetylmorfin) forårsaker den raske og intense heroinrusen. 

 - Det er mulig!

I studier med forsøksdyr lyktes forskerne å bekrefte en tydelig sammenheng mellom mengde tilført 6-MAM-antistoff, hemmet overgang av 6-MAM til hjernen og redusert heroinrus.

- Vår studie viser at et antistoff mot 6-MAM effektivt blokkerer akutt heroinrus, og at passiv immunisering mot rusmidler er mulig, sier forsker Jannike Mørch Andersen.

Bruk av immunterapi kan altså få en plass i fremtidens behandling av rusmiddelavhengige, og kan bli spesielt aktuelt som tilleggsbehandling hos spesielle pasientgrupper.

For eksempel gravide rusmisbrukere og i sårbare perioder etter avrusning, skriver Folkehelseinstituttet.

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2014.

Les også