- Ikke migrene etter at jeg sluttet med Pepsi MAX

Leserne engasjerer seg i debatten om lettbrus.

Publisert

(SIDE2):- Jeg skal ikke påstå noe som helst om aspartam, men jeg vet bare at jeg ikke har migrene lengre etter at jeg sluttet å drikke pepsi max og da foretrekker jeg å fortsette å holde meg unna aspartamdrikker, skriver en av leserne våre.

- Problemet er vel at dette vil vi ikke vite, skriver en annen.

Side2 skrev saken «Lettbrus ødelegger skjelettet» onsdag, og mange har latt seg engasjere av kiropraktor Kasper Andresens utsagn om at stoffer i lettbrus ikke er bra for kroppen.

Særlig nevner han det intense søtstoffet aspartam.

 - Det er mange diffuse problemer som kan komme av for stort inntak av tilsetningsstoffer. Problemet er at man ikke får problemer med en gang, men problemene viser seg gjerne over tid, sier Andresen.

 - Ingen drikk for barn

Kasper Andresen er meget skeptisk til hvordan lettbrus påvirker kroppen.

Også nevrolog ved Rikshospitalet, Are Brean, tror det er smart å holde seg unna for mye lettbrus, særlig for barn.

- Selv om dosene er innenfor det som utgjør risiko, er det umulig å si hva et forbruk over mange tiår har å si. Det er i tillegg vanskelig å finne ut av hva slags virkning dette har hatt, gjennom forskningen. Jeg mener at det er med lettbrus som med alt man ikke kjenner, det kan være greit å ha et forsiktig forbruk og særlig barn bør ikke drikke lettbrus. Lettbrus er ingen drikk for barn.

Nevrologen bedyrer allikevel at alle data som foreligger, viser at aspartam, i doser som ikke overskrider anbefalt daglig inntak (ADI), er trygt.

Føre var-prinsipp

Det som er sikkert er at nordmenn drikker mye lettbrus og hele 40 prosent av brusforbruket vårt er lettvarianter.

Kostholdsekspert og indremedisiner Fedon Lindberg mener at det høye brusforbruk er uheldig.

- Jeg er enig i et føre var prinsipp, som betyr at det ikke er bra å erstatte en stor andel vann med annen drikke og primært sukkerholdig drikke, men også lettbrus. Det er imidlertid lite som tyder på at et moderat inntak av lettbrus, helst ikke daglig, er forbundet med betydelig helserisiko, sier han til Side2.

Han er i tillegg opptatt av syreinntaket brus gir. Og at dette kan ha en påvirkning på skjelettet.

- Man får for mye syre i kroppen, og det må balanseres ved at kroppen trekker ut mineraler fra skjelettet. Det kan, i et lengre perspektiv gi beinskjørhet, mener han. Og han viser til følgende studier:

Studie av osteoporose hos unge menn

Studie av osteoporose hos eldre kvinner

Kalsiumutskillelse i urin

Indremedisiner Fedon Lindberg mener syren i kroppen kan være skadelig for beinbygningen.

Ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet er vi langt under det akseptable daglige inntaket for blant annet stoffet aspartam, som fins i de fleste lettbrusene på markedet.

Får i oss aspartam via drikke

Forsker Trine Husøy i Folkehelseinstituttet ledet arbeidet med å risikovurdere intense søtstoffer i drikke. Vurderingen ble fremlagt i desember 2013.

Denne vurderingen konkluderte med at verken gjennomsnittskonsumenter eller høykonsumenter blant to-åringer og voksne over 18 år overskrider grensen for akseptabelt daglig inntak av aspartam.

- Du kan få i deg aspartam gjennom blant annet saft, lettbrus, syltetøy, suketter, tyggis og pastiller. Allikevel er det gjennom drikke vi får i oss mest av stoffet aspartam.- Bidraget av aspartam kommer hovedsakelig gjennom drikke, sier forsker Husøy til Side2.

Dette gjelder både for barn og for voksne.

- Forbruket av søtningsstoffer blant 2-åringer er i stor grad gjennom lett-saft. Men selv høykonsumenter i denne gruppen overskrider ikke det daglige akseptable inntaket.

GUNNAR TJOMLID:- Søte løgner om Aspartam

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) kan derimot ikke si noe om barn og ungdom i alderen tre til 17 år, fordi det mangler nye kostholdsundersøkelser.

Det daglige akseptable inntaket er for aspartam 40 mg/kg kroppsvekt per dag. ADI er den mengden man kan innta hver dag gjennom hele livet uten risiko for helseskade.

En person som veier 60 kilo kan dermed drikke fire liter lettbrus hver eneste dag for å nå ADI-verdien når det gjelder aspartam, skriver mattilsynet på sine sider.

- Vurderingen av aspartam er basert på all tilgjengelig publisert forskning i tidsskrifter med review ordning, som sikrer kvalitet. Dette er forskningsresultater som er tilgjengelig for alle, sier Husøy.

Mindre sukkerholdig drikke

Mattilsynet kan allikevel informere om at det i løpet av den siste tiårsperioden har det vært en nedgang i inntaket av drikke med tilsatt sukker, mens forbruket av drikkevarer med intense søtstoffer har vært økende. Dersom inntaket av intense søtstoffer blir for høyt, høyere enn akseptabelt daglig inntak (ADI), kan dette medføre økt risiko for negative helseeffekter, heter det i risikovurderingen fra VKM.

Forsker Trine Husøy i Folkehelseinstituttet forteller at vi får i oss mest aspartam gjennom drikke.

 - Avhengig av Pepsi Max

Mange av leserne er skeptiske til kiropraktor Andresens utspill og mener han er useriøs, mens andre har selv erfart at å kutte lettbrusen har gjort at helsa er blitt bedre.

Kiropraktoren mener de negative helseeffektene allerede er gjeldende og at vi i fremtiden vil se en økt problematikk knyttet til inntaket av blant annet lettbrus.

Her er noen av lesernes reaksjoner på saken om lettbrus:

 - Husk at helsemyndigheter og store firmaer går hånd i hånd i den store salgsfesten. Greit å vite mer selv før man kapper hånden som er tøff nok til å utfordre de «store gutta». Mye info å finne på nett om kjemiske tilsetningsstoffer, man må bare velge selv om det er verd strevet og lete blant de som tror, de som vet og de som vil tjene penger. Greit og tenke seg om hva man putter i og på kroppen av stoffer. Aspartam som det fortelles om her, har kjerringråd som å brukes som maurdreper og rottegift. Høres det fremmed og kjemisk ut og en person forteller at det går helt fint, har de da nødvendigvis rett? Skal man alltid tro det man leser? Selv om det kommer fra en forsker? Det finnes mange her i verden som forteller akkurat hva som måtte ønskes for en slant penger, men ikke nødvendigvis inntar det selv. Eller som er uvitende over hva de går frem med av sin egen blinde tro på «de store gutta». Det samme kan man tenke om kiropraktoren og hvis man ønsker det. Men det betyr heller ikke at han tar feil. Hva vet du?

 - Problemet er vel at dette vil VI IKKE VITE. Har en sønn som har hatt diabetes i 32 år,og fikk allerede da beskjed om og være forsiktig med produkter med aspartam (det var ikke enkelt) for det var jo i nesten alle produkter.

- En ting er i hvertfall sikkert, man blir veldig avhengi av Pepsi Max, drikker kun Pepsi Max hvis jeg drikker brus. Er nok lurt å begrense inntak av aspartam og drikke mest vann, men lett er det ikke.