- Ikke del barna inn i elitelag

De som driver med idrett uten prestasjonskrav blir mer kreative, sier svensk landslagstrener.

Publisert

(SIDE2:) - Barn utvikler personlighet og får erfaring gjennom å leke. Og de som driver med idrett uten prestasjonskrav og konkurransepress, de blir mer kreative enn andre, sier Tommy Söderberg til Dagens Nyheter.

Han har tidligere ledet U-landslaget, landslaget og er en av Sveriges største trenerprofiler. Han mener barn må få leke og ha det gøy med idretten, det er da de blir gode. Söderberg bruker den svenske Paris Saint-German- og landslagsstjernen Zlatan Ibrahimović som et eksempel på at leken kan gi store idrettshelter.

- Gjennom leken får fantasien fritt spillerom, og det er jo den som for eksempel gjør Zlatan stor. Han finner de mest umulige løsningene som ingen trener har lært ham.

- Alvor for tidlig

Treneren påpeker at da han var ung var det kameratskap og at alle fikk spille som gjaldt. Han mener at mange av de gode verdiene ved idretten ofte glemmes.

- Jeg opplevde selv mye positivt. Jeg fikk ha et kameratskap og tilhørighet, jeg fikk nye venner og gode forbilder. Jeg ble sterk i kroppen, samtidig som jeg fikk leke og le. Nå blir det ofte alvor altfor tidlig. Prestasjonskravene ødelegger barnas glede og fantasi.

- Forbudt å skape vinnere

Også her hjemme tas tråden med barneidrett opp med jevne mellomrom. I sommer gikk debatten heftig rundt Norway Cup, hvor kamper ble avgjort med myntkast hvis det ble uavgjort. Noen mente det er rettferdig, nettopp fordi det senker konkurransepresset blant unge, andre mente barn på dette alderstrinnet vet hva fotball handler om, og tåler å tape eller vinne.

«Det er en merkelig mentalitet i fotballen - det sys for mye puter under armene ? de skal beskyttes fra virkeligheten. Til sjuende og sist handler fotballen om å tape eller vinne. Tøft og brutalt, men å tro at det blir bedre ved å dulle med ungdommene blir for meg helt feil. Jo lengre vi holder de vekk fra virkeligheten desto større blir fallet når de en dag stilles overfor den», skrev blogger og Nettavisens fotballekspert Joacim Jonsson under tittelen «Det er nesten forbudt å skape vinnere i norsk ungdomsfotball».

LES HELE BLOGGINNLEGGET HER.

- Barn fram til 13 år

Debatten om idrettsprestasjoner blusser også opp når TV-kanalene satser på serier om barn og idrett. I fjor kom TVNorges «Morgendagens Idrettshelter». Her ble flere barn som drev aktivt med idrett fulgt av kameraene.

Hva skal til for å bli best? Hvor går grensen mellom lek og alvor? Og hvor mye er det greit at barn trener? Var spørsmålene som dukket opp i forbindelse med serien.

- Vi er ikke for tidlig spesialisering, vi er for variert idrett. Det er viktig med variasjon i barne- og ungdomsårene, sa utviklingssjef Anja Rynning Veum i Norges Idrettsforbund (NIF) til Side2 da TV-serien hadde premiere.

NIF beregner at man er barn opp til 13-årsalderen. De har faste retningslinjer når det gjelderbarn og idrett, som er publisert på deres hjemmeside. Her heter det blant annet at det er viktig at barneidretten er åpen og inkluderende, og gir alle barn opplevelse av mestring, trygghet og varig idrettsglede.

Vil ikke ha elitelag

Söderberg liker heller ikke måten barn blir rangert utefra ferdigheter, lenge før de er tenåringer. Ofte deles barn opp i «gode» og «mindre gode» lag.

De som er best får være på lag som trener spesielt på utvikling, og øver på teknikk og delta på treningsleire og spille kamper mot andre såkalte utvalgte lag. De som ikke er like gode kan da fort miste motivasjonen. Han tviler på at den tidlige selekteringen får fram de store talentene. Söderberg mener flere klubber går glipp av dyktige spillere, som kanskje er sent utviklet, ifølge dn.se.

- Hvordan har guttene og jentene det som ikke får være med? Hvordan påvirkes da selvtilliten i lengden? Det er viktig at foreldre og idrettsledere forstår at barn som tidlig utsettes for høye prestasjonskrav ikke har det bra.