«Ikke bekymret for spredning av zikavirus i Norge»
Gravide kvinner i Norge bør derfor kunne føle seg trygge.

(SIDE2): «Kjenner jeg blir bekymret når mediene kommer ut med store varsler om å ikke dra til zika-rammede land. Men nå har både Sverige og Danmark hatt et tilfelle hver, som har blitt registrert i hvert fall. Hva hvis de finner ut at dette smitter gjennom mennesker?? Tror dere det skjer?»
Det skriver en på gravid-forumet barnimagen på foreldre.no.
Når man er gravid er det nok å bekymre seg over og mange gravide kjenner kanskje på engstelse ved zikaviruset som herjer, og som kan gi fosterskaden mikrokefali. Men gravide i Norge bør føle seg trygge.
Begrenset smitte mellom mor og barn
Verdens helseorganisasjon (WHO) bekrefter overfor Nettavisen at det finnes små bevis for at zikaviruset kan smittes via blod og sæd, men det skal være meget sjeldent.
Smitte mellom mor og barn også er begrenset.

- Zika kan bli overført via blod, men dette er veldig sjeldent. Standard forholdsregler som er på plass for å sikre trygge bloddonasjoner og blodoverføringer, bør følges. Bevis på mor til barn-smitte av zika under graviditeten eller fødsel er også begrenset. Det gjøres mer forskning for å få mer bevis og mer forståelse på hvordan viruset rammer babyer, opplyser pressetalsperson i Verdens helseorganisasjon (WHO), Cristiana Salvi, til Nettavisen.
På enkelte gravid-forum diskuteres for tiden zikaviruset som kommer fra myggtypen Aedes. Smitten kan være særlig farlig for gravide, og blir man smittet kan hjernen hos fosteret utvikle seg unormalt og selve hjerneskallen ved fødsel er liten.
«Ikke bekymret for spredning»
Allikevel bør gravide kvinner i Norge føle seg helt trygge, skal vi tro informasjonen som ligger på Folkehelseinstituttets nettsider.
Onsdag oppdaterte de informasjonen om zikaviruset og skriver at de ikke er bekymret for spredning i Norge.
«Myggtypen Aedes aegypti finnes ikke i Norge, men vi kan ikke utelukke at det framover vil bli registrert tilfeller av smitte til personer som har oppholdt seg i utbruddsområdene. Ettersom viruset først og fremst overføres ved myggstikk, er vi ikke bekymret for en spredning i Norge.»
I Norge har det vært ett kjent tilfelle av zika-feber og det var i 2014.
Kun ett tilfelle i Norge
Zikaviruset ble nylig påvist i Danmark der en smittet pasient ble innlagt ved Aarhus Universitetshospital tirsdag kveld. Pasienten skal ha ankommet sykehuset med influensalignende symptomer som feber, hodepine og muskelsmerter, ifølge Danmarks Radio.
Også i Sverige er det registrert et tilfelle av zikafeber hos en pasient som hadde vært på reise.
I Norge er det kun rapportert ett tilfelle av zikafeber hos en norsk turist som hadde oppholdt seg på Tahiti under utbruddet på øya i 2014.
Hjernen kan utvikle seg unormalt
Viruset overføres med mygg og det er observert en økning av fosterskaden mikrokefali i flere delstater i Brasil. Dette er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.
Her er de berørte områdene(Per 22.januar 2016, Folkehelseinstituttet) Brasil I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller av zikafeber i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin. |
Milde symptomer
Symptomene er vanligvis milde og varer 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett. Noen kan utvikle nevrologiske og autoimmune komplikasjoner som Guillain-Barré syndrom. Symptomene kan være vanskelig å skille fra andre myggoverførte sykdommer som denguefeber og chikungunyafeber.
Utsett reisen til berørte områder
Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide vurderer å utsette å reise til de berørte områdene og tar forholdsregler dersom de oppholder seg i disse områdene.