Her lever Thea det meste av livet sitt

Klarer ikke gå på skolen, på butikken eller å ta telefonen.

Publisert

(ROMERIKES BLAD): – Jeg våkner og er veldig kvalm. Prøver å planlegge hva som skal skje, hva vi kommer til å prate om. Det er som om kroppen min fryser til, den stivner, samtidig som jeg kjenner at hjertet slår fortere. Jeg begynner å skjelve og svette på hendene, blir kald inni meg. Like før jeg skal noe, får jeg følelsen av at jeg kommer til å svime av, forteller Thea til RB.no.

17-åringen har sosial angst.

Usikkerheten

Hun vet ikke helt hvordan og når det startet. Hvorfor det har blitt som det har blitt. Kanskje begynte det allerede i 6. klasse. Barnekroppen forandret seg, hun fikk former. Ble kalt feit.

– Jeg tenker alltid på hva andre tenker om meg, hva de synes om meg. Hva om jeg gjør noe dumt? Fra jeg var liten har jeg fått kommentarer på hvordan jeg ser ut, på størrelsen min. Det henger fortsatt igjen.

Usikkerheten kom snikende, og har etter hvert blitt til en lammende følelse av angst for alt hun ikke kan kontrollere. Som hva som kan komme til å skje dersom hun tar en tur i butikken. Hva som venter i den andre enden hvis hun svarer telefonen når den ringer.

Utdrag fra Theas blogg:

«Mobilen min står som regel alltid på lydløs. Dette er det en grunn til. Hver gang mobilen min lager en lyd stiger pulsen min skyhøyt. Jeg sliter med å puste. Samtidig som jeg kjenner hjerte slår som bare det er det akkurat som om hjertet og pusten min stopper helt om. Det virker som om hele kroppen min bare fryser helt og står bom stille. Jeg kjenner en enorm klump i halsen som det overhodet ikke går an å svelge ned. Jeg er nødt for å finne tusen mulige forklaringer i hodet mitt til hva det kan være det står på meldingen. »

Foto: Lisbeth Andresen

Droppet ut

Etter å ha bodd noen år i Stavanger, flyttet Thea med familien tilbake til hjembygda Eidsvoll i fjor sommer. Det som skulle bli en ny start, viste seg isteden å forverre angsten.

– Jeg gledet meg til å flytte tilbake til Eidsvoll, jeg tenkte at alt skulle bli bra bare vi flyttet. Isteden ble alt mye verre, forteller 17-åringen.

Hjemme i Eidsvoll begynte Thea i første klasse på videregående skole. Skoleåret ble aldri fullført, å møte opp på skolen hver dag ble for tøft.

– Jeg prøvde mitt beste i fjor, men det endte med at jeg måtte droppe ut, det ble for mye. Nå tar jeg fag ved Eidsvoll videregående, men møter ikke opp på skolen. Sånn som det er nå er det bedre at jeg tar skolen over nett, enn at jeg skal bruke all min energi på å prøve å være på skolen, sier hun.

Kontroll

Ved siden av skolearbeid, driver Thea med cheerleading og er leder i 4H. Bare da forlater hun rommet sitt.

Sosial angst:

Sosial angst, også kalt sosial fobi, kjennetegnes av en intens frykt i sosiale sammenhenger.

Innebærer vanligvis en vedvarende, intens, kronisk frykt for å bli bedømt av andre, og av å være flau eller ydmyket.

Om lag 13,3 % av befolkningen kan oppfylle kriteriene for en sosial angstlidelse på et tidspunkt i løpet av livet.

Fysiske symptomer kan være overdreven rødming, svetting, skjelving, hjertebank, kvalme og stamming.

En tidlig satt diagnose kan bidra til å redusere symptomene og utviklingen av ytterligere problemer, som for eksempel depresjon.

BUP:
Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, forkortet BUP, er et tilbud i spesialisthelsetjenesten for barn og ungdom.

Arbeidet er organisert som et poliklinisk tilbud innen psykisk helsevern for barn og unge.

BUPs hovedoppgaver er å hjelpe barn fra 0–17 år og deres familier i form av utredning, behandling, rådgivning og tilrettelegging knyttet til psykiske vansker, atferdsvansker og læringsvansker.

Psykolog, barnepsykiater, familieterapeut, nevropsykolog, kliniske pedagoger og kliniske sosionomer arbeider sammen i BUP.

– Det er det mange som ikke kan forstå. Men i disse situasjonene føler jeg at jeg har kontroll. Det er akkurat som jeg svitsjer over på en rolle, hvor jeg er den som er flinkest eller eldst, og jeg vet hva som skal skje. Angsten blir ikke borte, men den blir mye mindre når jeg føler at jeg har kontroll over situasjonen. Men i de fem minuttene før trening, og i drikkepausene, møter jeg ikke blikket til noen og jeg sier ikke hei. Jeg sitter med mobilen eller en bok, for å unngå å møte noens blikk. Jeg har lyst til å si hei, men jeg klarer det ikke.

Blir ikke trodd

Det er ikke mulig å se på utsiden av den vakre og veltalende jenta hva hun sliter med på innsiden. Selv ikke alle hennes nærmeste visste hva hun slet med, før hun valgte å åpne seg på bloggen sin.

– Det har vært vanskelig å bli trodd. De fleste av vennene mine visste det ikke før jeg skrev om det på bloggen. De har visst at jeg har vært langt nede, at jeg har vært deprimert. Det har vært enklere å dele med dem at jeg har vært lei meg, enn å måtte svare at jeg er redd for å svare telefonen når den ringer.

Utdrag fra bloggen:

«Første gang jeg skulle forklare at jeg trodde jeg hadde sosial angst ble jeg fortalt at det bare var tull og hvis det var noe jeg led av så var det å være hypokonder. Etter dette holdt jeg vel det meste om hvordan jeg hadde det for meg selv. Det hender at jeg har postet innlegg her på bloggen sånn at folk skal få vite hvordan jeg har det, kun fordi det er for vanskelig for meg å skrive det direkte til dem.»

Hele innlegget «Livet med angst» finner du her.

Vil bli lege

Den skoleflinke jenta drømmer om å studere medisin.

– Jeg stiller store krav til meg selv, men først og fremst streber jeg etter å være som alle andre. Det kommer til å ta lang tid, og angsten blir kanskje aldri helt borte, men jeg har lyst til å klare å gjøre dagligdagse ting. Jeg har lyst til å kunne gå på skolen, gå på butikken alene, ta telefonen når den ringer.

Har krav på tilrettelegging

Det finnes hjelp å få for dem som sliter med vanlig skolegang. Opplæringsloven skal sikre at flest mulig fullfører videregående skole.

Thorbjørg Kalsæg, sosialpedagogisk rådgiver ved Eidsvoll videregående skole bekrefter et økende problem blant ungdom.

– Det er ingen tvil om at stadig flere unge jenter og gutter sliter psykisk. Samtidig har vi i skoleverket fått en mye større forståelse for at psykisk helse påvirker evnen til å lære. Derfor prøver vi så godt vi kan å hjelpe og tilrettelegge for de det gjelder, sier hun.

Synes ikke utenpå

Den erfarne rådgiveren forteller at det kan være vanskelig å oppdage at ei jente sliter.

– Jentene pynter seg, sminker seg og tar på seg en «vellykket-hatt». De bruker mye energi bare på å opprettholde fasaden.

For å gjøre det mulig for elever med sosial angst å følge læreplanen, har skolen åpnet for å ta fag over nett. Oppgaver leveres via programmet It's learning, og eleven behøver bare å møte på skolen til vurderingssituasjoner.

– Dette gjør vi for at alle skal kunne fullføre med best mulig resultat. Alle har krav på undervisning, også de som sliter psykisk, sier Kalsæg.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) er kommunens rådgivende og sakkyndige instans. Aud Ihler er fagleder for PPT på Romerike.

Fokus på psykisk helse

– Vi har fokus på psykisk helse hos ungdom og bistår med tilrettelegging, deltar på møter og har eget kontor på alle de videregående skolene, hvor ungdom kan møte oss til samtaler, forteller hun.

Les flere saker fra RB.no her.

Kommentarfeltet er stengt grunnet respektløse kommentarer.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2014.

Les også