Hans Erik Dyvik Husby åpen om selvmordsforsøket: - Jeg vet hva det vil si ikke å få til det jeg gjerne vil

- Mye tyder på at menn ikke føler seg komfortable i klassiske hjelpetilbud, sier Hans Erik Dyvik Husby.

SELVMORDSINNLEGG: Hans-Erik Dyvik Husby deler åpent på bloggen sin. Nå ønsker han å sette søkelys på hvordan søke hjelp når du er aller lengst nede.
SELVMORDSINNLEGG: Hans-Erik Dyvik Husby deler åpent på bloggen sin. Nå ønsker han å sette søkelys på hvordan søke hjelp når du er aller lengst nede. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)
Publisert

(SIDE2): Som Side3-blogger har Hans-Erik Dyvik Husby - best kjent som Hank von Helvete - flere ganger satt dagsorden med sine direkte blogginnlegg. Fredag valgte han å fortelle om en dag i fjor høst der fortvilelsen grep han og han forsøkte å dø.

LES HELE BLOGGEN HER: Bare i fjor trengte jeg hjelp fra noen. Kirkens SOS var der

- Lyset gikk av

- Jeg mistet det. Hele perspektivet. Det bare ble sånn. Lyset gikk av, skriver han.

I sterke ordelag beskriver han ønsket om å skapte et godt og verdig liv, men at han opplever ikke å makte det.

- Jeg vil jo ikke dø. Jeg vil leve. Jeg er ikke syk. Jeg er bare utrolig fortvilet, sier Hans-Erik Dyvik Husby og så gjør han noe han sannsynligvis ikke ville gjøre, han ringer Kirkens SOS, klarer knapt få frem et ord, men møter redningen:

- Hei. Kan dere være så snill å ikke legge på?

- Selvfølgelig skal vi ikke legge på.

- Bare ikke legg på, hikster jeg. Jeg klarer ikke si noe.

- Jeg skal ikke legge på.

Jeg begynner å hylskrike.

- Det er greit. Jeg er her.

- Ikke legg på, vær så snill! Jeg strigråter.

- Dette er Kirkens SOS. Vi legger ikke på.
Hans-Erik Dyvik Husby i bloggen sin

Den sterke teksten var fredag ettermiddag delt, likt og kommentert over 5000 ganger.

I 2015 fikk Kirkens SOS 180.000 anonyme henvendelser og Hans-Erik Dyvik Husby var altså en av dem. Han sier det reddet ham;

- Det har vært mange teorier om hvorfor det er så mange menn under 45 som tar livet av seg. Mye tyder på at menn ikke føler seg komfortable i klassiske hjelpetilbud, sier Hans Erik Dyvik Husby til Side2.

- Det ble så pinlig stille

Han sier han selv ble veldig inspirert av en britisk kampanje som heter «It's OK to talk». Så han satte i gang i sosiale medier. Responsen ble ikke som han hadde tenkt.

- Det ble så pinlig stille da jeg tok det opp, ingen delinger, ingen likes.

Han skrev om forsøket her: Kampanjen som ikke gikk viralt.

I dag, fredag 2. september, starter Kirkens SOS kampanjen «På kanten» i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging som er 10. september.

De har ikke hyret Husby.

(Se kampanjevideo nederst i saken)

HAR DET BRA: I dag har Hans Erik Dyvik Husby det bra med musikalarbeid i Stockholm og kommende Vreeswjiik-konsert med Jenny Jenssen.
HAR DET BRA: I dag har Hans Erik Dyvik Husby det bra med musikalarbeid i Stockholm og kommende Vreeswjiik-konsert med Jenny Jenssen. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

- Blogginnlegget kom imidlertid som en overraskelse på oss, sier generalsekretær Leif Jarle Theis i Kirkens SOS til Side2.

Theis sier han er veldig glad for Hans-Erik Dyvik Husbys åpenhet fordi han snakker til en gruppe menn som er vanskelig å nå.

Kirkens SOS har både telefon, chat og SOS-melding. Theis sier at omtrent halvparten av de som ringer er godt voksne menn.

Folk tror gjerne at kreft og trafikkulykker er de mest vanlige dødsårsakene. Ikke blant menn under 49 år.

Foto: Kirkens SOS

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at den viktigste dødsårsaken er selvmord, skrev Side3.

Per 100.000 personer mellom 15 og 49 år, er det om lag 20 menn og 7 kvinner som tar sitt eget liv. I 2014 var det 401 registrerte dødsfall blant menn. Blant kvinner var det 147.

Det er sammensatte årsaker til selvmord. Samlivsbrudd kan være en faktor. Det er for eksempelforsket på at kvinner har mer kjærlighetssorg, men at det er flere menn som aldri helt kommer over bruddet.

Uten forvarsel

- En nylig studie viser at yngre menn, som tok sitt liv, ikke hadde vært  innenfor psykisk helsevern. Deres selvmord kom som lyn fra klar himmel, sier Theis.

Det gruppen har felles er at de er sårbare når de ikke når opp til sine idealistiske forventninger.

Foto: Folkehelseinstituttet

- Jeg håper derfor at blogginnlegget til Husby har en signaleffekt utover hans egen gruppe, kanskje spesielt den utsatte gruppen opp mot 35 år. De opplever skam fordi de mislykkes, de opplever et sterkt prestasjonspress. De har en sårbarhet, samtidig som de er risikovillige og handlekraftige. Og så tar de bare beslutningen å ta sitt eget liv, sier Theis.

- Kjenner folk som sliter

- Jeg har hatt opp- og nedturer og dramatikk i mitt liv. Jeg vet hva det vil si ikke å få til alt jeg så gjerne vil. Jeg har kjent på rus, tap, sorg og konflikt, sier Dyvik Husby.

- Jeg har noen erfaringer som jeg kan dele med andre gutter, og jeg kjenner mange menn, som jeg har stor respekt for, men som jeg vet sliter, sier han. Å skrive om sitt eget forsøk, var helt bevisst.

- Jeg tenkte «Er jeg nødt til å gå så langt – ja, det var jeg nødt til», sier han til Side2.

- Det handler om at det skje hvem som helst når som helst. Jeg ville gå litt foran og inspirere noen der ute til ikke å være så veldig «protective» om sin egen situasjon, sier han.

LES OGSÅ:Else Kåss Furuseth snakket med Thomas Seltzer om selvmordene til sin mor og bror

Handlekraftige menn

Leif Jarle Theis understreker at unge menn som tar selvmord ofte er menn som er vant til å handle.

Selvmordstanker: Her kan du få hjelp

HJELPETELEFONER
Mental Helse: 116 123
Røde Kors: 800 33 321
Kirkens SOS: 22 40 00 40
Krisehjelp: 113

HVA GJØR DU?

- Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine
- Ring en hjelpetelefon
- Ta kontakt med lege eller legevakt
- Ikke gi opp

(Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Universitetet i Oslo)

- Men de har gått seg inn i en fortvilelse. Det er veldig riktig det Husby skriver når han sier at «jeg er ikke syk, jeg er bare veldig fortvilet». Vi opplever at det er veldig tabubelagt for menn å oppsøke hjelp. For menn å være i det rommet der de snakker om egen sårbarhet. Det er en utfordring for oss å fremme en kultur der det er aksept for menn å være sårbare, sier Theis.

- Det Hans-Erik Dyvik Husby opplevde, var at det var et vanlig menneske i den andre enden. Ikke en institusjon eller en terapeut som får betalt. For mange tror jeg at det var helt avgjørende at det er et menneske du ikke kjenner, men som har tid og som kan gi tilbakemelding som oppleves som støttende, sier generalsekretær Leif Jarle Theis.

- Har det fantastisk

Her sitter jeg. Lurer på om når jeg skal prøve neste gang, skriver bloggeren.

Hans Erik Dyvik Husby valgte også å dele fordi han i dag «har det fantastisk», som han sier.

- Jeg står nå i sentrum av Stockholm by, skal ned på byens største showteater og spille i musikalen «Sällskapsresan». eg er ute og synger Cornelis sammen med Jenny Jenssen, jobber med mat og drikke. Jeg har et veldig givende og spennende liv.

SE VIDEOEN TIL KIRKENS SOS - PÅ KANTEN av Bertine Zetliz

Screen9v2

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2016.

Les også