Fruktsukker kan gi deg mer lyst på godteri og søtsaker
Du trodde kanskje frukt bare påvirket helsen din positivt? Et nytt forskningseksperiment tyder på noe annet.

(SIDE2): Å bytte ut godteriet med frukt gir deg kanskje ikke like stor helsegevinst som du trodde. Fruktose, sukkeret som finnes i frukt, kan nemlig øke lysten på mat med mye kalorier, ifølge en ny rapport.
Teorien er presentert i forskningseksperiment publisert på nettsidene til Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
I rapporten som følger eksperimentet står de at inntak av fruktose sammenlignet med glukose ledet til større sultfølelse og ønske om å innta høykalorimat umiddelbart.
Les også:- All frukt er godteri
Fikk lyst på kjeks og godteri
I forsøket drakk 24 frivillige en sukkerholdig drikke søtet med fruktose én dag, og en sukkerholdig drikke søtet med glukose - druesukker - en annen dag.
Forsøkspersonene ble ikke fortalt hva slags type sukker det var i drikken deres, men ble spurt kort tid etter hvor sultne de følte seg.
Sammenlignet med glukose, ledet fruktosedrikken til mer sult og lyst på søtsaker som kjeks og godteri, skriver BBC.
Funnene i eksperimentet anslår at forskjellige sukkertyper kan påvirke oss forskjellig, og forskerne konkluderte med at det trengs mer forskning på feltet.
Vil få bukt med frykten for frukt
Side2-journalist og ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad har følgende å si om studien:
- Dette er et eksperiment utført på 24 personer, så jeg synes det blir å dra det vel langt ved å si at frukt ikke er sunt, og som studien også tilsier så trengs det mer forskning til for å kunne gi en god konklusjon.

Hun sier det stadig er diskusjoner og forskning på ulike karbohydrater, som fruktose og glukose, og hvordan dette påvirker kroppen.
- Det jeg mener er viktig er å få bort frykten for frukt. Ja, frukt inneholder fruktsukker, men dette er et naturlig sukkerinnhold i frukten og frukt bidrar med mer enn kun sukker. For eksempel er C-vitamin, kalium og fiber bare noen av de viktige næringsstoffene som kroppen trenger som vi får i oss ved å spise frukt og grønt, sier Bjørnstad.
Les også:Er dette sunnere enn vanlig sukker?
- Skulle ønske folk ble flinkere til å se helheten
Ernæringsrådgiveren påpeker også at det alltid er viktig å huske på at det vil være individuelle forskjeller og flere faktorer som påvirker eventuell risiko både for det ene og det andre.
- Hvordan glukose påvirker blodsukkeret og metthetsfølelsen vil også påvirkes av hvordan måltidet ditt er satt sammen, stress og så videre. Det kostholdet og livsstilen som passer deg best, er ikke nødvendigvis det samme som passer for en venn eller arbeidskollega.
Hun sier hver og en må finne ut hva som funker for seg selv og sin kropp, og hva som bidrar til en sunn helse - både fysisk og mentalt.
- Jeg skulle ønske folk ble flinkere til å se helheten i kostholdet for å kunne si noe om man spiser sunt eller ikke.
- Ett «sunt» måltid gjør deg ikke sunn, som på samme måte som at ett «usunt» måltid eller en matvare gjør deg usunn, avslutter Bjørnstad.