Forskerne på sporet av universell influensavaksine

En influensavaksine som virker på flere typer av sykdommen kan snart bli en realitet.

PÅ GANG?: En influensavaksine som virker på flere typer av sykdommen kan snart bli en realitet.
PÅ GANG?: En influensavaksine som virker på flere typer av sykdommen kan snart bli en realitet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Publisert

(SIDE2): Forskere forteller om framskritt i to separate rapporter mandag.

Influensavirus koster ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) rundt en halv million mennesker livet hvert år. Viruset endrer stadig form, noe som gjør at legemiddelselskapene stadig må lage nye vaksiner.

Det forskerne nå prøver å gjøre, er å lage en vaksine som retter seg inn mot en del av viruset som er mer stabilt. Mandagens to nye forskningsrapporter i tidsskriftene Nature og Science handler om dyreforsøk gjort med den nye typen vaksine.

Et forskergruppe ledet av Hadi Yassine ved vaksinesenteret hos US National Institutes of Health har testet en eksperimentell vaksine på mus og ilder. Dyrene ble så utsatt for fugleinfluensaviruset H5N1. Musene viste seg å være fullstendig immune mot viruset, det samme var de fleste av ildrene.

En forskergruppe ledet av Antonietta Impagliazzo ved vaksineiinstituttet Crucell i Leiden i Nederland har fremstilt en lignende vaksine som ble testet på aper og mus. Også denne testen viste god effekt.

Uavhengige forskere sier resultatene er lovende, men påpeker samtidig at mye arbeid gjenstår før en slik vaksine kan testes på mennesker. (©NTB)

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2015.

Les også