Forsker: - Melkeprodukter med høyt fettinnhold reduserer risikoen for diabetes

Ekspert mener at lettprodukter ikke alltid er det beste.

HEL ELLER SKUMMET?: En forsker mener at melkeprodukter med høyere fettinnhold gir lavere risiko for diabetes og overvekt.
Publisert

(SIDE2): Hel, lett eller skummetmelk? Valget er ikke enkelt. Mange har nok blitt anbefalt å drikke sistnevnte, ettersom det inneholder mindre kalorier og fett enn hel - og lettmelk. Men nå mener en amerikansk undersøkelse at de har funnet en sammenheng mellom inntak av melkeprodukter med lavt fettinnhold og diabetes og overvekt.

Ifølge forsker Dariush Mozaffarian og hans kollegaer, skyldes dette at personer som sverger til melkeprodukter lave på fett - og kalorier, har en tendens til å øke inntaket av andre produkter rike på sukker og karbohydrater. I en studie utført av Mozaffarian og hans team over en 15 års periode, analyserte forskerne blodet til 3333 personer. Deres tall viser at personer som inntar tre forskjellige melkeprodukter med mer fett, har en 46 prosent mindre sjanse for å utvikle diabetes enn personer som sverger til melkeprodukter med lavt fettinnhold. Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet Circulation, skriver Time.

- Jeg tror våre funn kombinert med resultater fra andre, lignende undersøkelser, krever at det blir en endring i anbefalingen av melkeprodukter med lavt fettinnhold. Det er ingen beviser for at personer som inntar melkeprodukter med lavt fettinnhold, gjør det bedre enn personer som inntar melkeprodukter med høyere fettinnhold, sier Mozaffarian til Time.

Får støtte

En annen studie, publisert i American Journal of Nutrition, analyserte  sammenhengen mellom melkeprodukter med høyt og lavt fettinnhold, og overvekt hos kvinner. 18.438 personer deltok i undersøkelsen. Her oppdaget forskerne at kvinner som konsumerte melkeprodukter med høyt fettinnhold, senket sjansen for overvekt med åtte prosent.

Hvorfor melkeprodukter rike på fett har slike effekter, har ikke forskningen klart å slå fast. En teori er at melkeprodukter med høyt fettinnhold gir en bedre metthetsfølelse. Dermed unngår man kjappe mat - og drikkeløsninger som kan være rike på sukker og karbohydrater.

Vil ikke svartmale

Mozaffarian understreker at han ikke er ute etter å svartmale ett aspekt av et kosthold, men at man burde fokusere på kostholdet som en helhet. Han legger til at flere studier må til før man kan nå en endelig konklusjon.

- Dette er bare enda et bevis på at vi må slutte å komme med anbefalinger basert på teorier om én type næring i mat. Det bare understreker hvor viktig det er å se på kosthold som en helhet, og ikke trekke ut én ting, mener eksperten.