For lite salt i maten øker risiko for sykdom
Bør de ikke underskride normalt saltinntak, altså 5-6 gram

(SIDE2): Stikk i strid med den allmenne oppfatningen om at lite salt i maten gir helsemessige fordeler, foreligger det nå ny forskning som slår fast at man risikerer sykdommer og død hvis man får i seg for lite salt.
- Viktige funn
Studien, som er presentert i tidsskriftet The Lancet, viser at folk som får i seg lite salt, det vil si mindre enn 3 gram per dag, har høyere risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt, slag og død, sammenlignet med dem som spiser normale mengder salt, anslagsvis 5-6 gram. Ikke engang personer med høyt blodtrykk har fordeler av å spise lite salt, tvert imot, viser studien.
- Dette er svært viktige funn for dem som lider av høyt blodtrykk, sier en av forskerne bak studien, Andrew Mente ved McMaster-universitetet i Canada.
Bør ikke underskride normalt saltinntak
Studien er basert på 130.000 deltakere i 49 land.
Konklusjonen støtter riktig nok prinsippet om at personer med høyt blodtrykk og som spiser mye salt, bør redusere saltinntaket, men i motsetning til tidligere råd, bør de ikke underskride det som omtales som normalt saltinntak, altså 5-6 gram. Hvis man får i seg mindre salt enn det, selv når man lider av høyt blodtrykk, øker risikoen for sykdom og død, påpeker studien.
Nordmenn spiser mer salt enn anbafalt
Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, og 70-80 prosent av saltet vi spiser kommer fra helt vanlig ferdigmat som brød, kjøttprodukter, ost og andre typer pålegg vi har på skiva kanskje hver dag.
- For mange er det brød og pålegg som bidrar mest, har ernæringsfaglig rådgiver med master i samfunnsernæring, Maren Kvalvåg i Somebody, til Side2.
LES OGSÅ: I disse matvarene kuttes saltet
SLIK KAN DU BRUKE MINDRE SALT:
* Salt er en vanesak. Venn deg gradvis til å bruke mindre.
* Det meste av saltet får vi fra industribearbeidet mat. Lag mat selv.
* Se etter nøkkelhullsmerket når du handler.
* Bruk råvarer eller bearbeidede varer med lite salt.
* Velger du ferdigmat, kan saltinnhold «tynnes ut» ved å tilsette mer grønnsaker og poteter.
* Smak på maten før du salter. Ofte kan du bruke mindre enn det står i oppskriften.
* Bruk andre kilder til å smakssette maten. Sitron, pepper, eddik, friske urter, urtekrydder, løk, hvitløk, chili og grønnsaker med sterk egensmak.
* Vær obs på saltinnhold i buljong, soyasaus, østerssaus, parmesan og blandingskrydder.
* Vann fra springen som tørstedrikk. Noen typer mineralvann inneholder mye salt.
Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!