Flinke gutter får suksess, flinke piker blir syke
Kvinner har 70 prosent høyere sykefravær enn menn.

(SIDE2): Ifølge OECD har Norge verdens høyeste sykefravær.
Både menn og kvinner er mye borte fra jobben, men på toppen av NAVs fraværsstatistikk troner kvinner, med over 70 prosent høyere legemeldt sykefravær enn menn, skriver A-Magasinet fredag.
X-faktor
Forskerne er enige i at det utgjør et stort likestillingsproblem i arbeidslivet, men de er ikke enige i hvorfor det er slik, - og de vet heller ikke hvorfor kjønnsforskjellen øker litt hvert år. Kvinners levealder er fremdeles lenger enn menns, og kvinners helse er generelt god.
- I Norge er folkehelsen god, og det finnes ikke forskning som tyder på at kvinners helse forfaller i forhold til menns. Likevel øker kjønnsforskjellen i sykefravær litt hvert år. Vi må lete etter X-faktoren som kan bidra til å forklare det, sier psykolog og professor Arnstein Mykletun, som har forsket på sykefraværet, til aftenposten.no.
LES også:Kvinner har 70 prosent høyere risiko for høyt sykefravær
OG her:«Norskesyke» til 27 milliarder
Han sier at de tre mest brukte forklaringene på forskjellen; at kvinner er dobbeltarbeidende, de biologiske kjønnsforskjellene og slitasjen ved jobbe i omsorgsyrkene - også gjaldt på 80-tallet. Siden den gang har gapet mellom kjønnene i sykefraværet altså økt, og forskjellen øker fortsatt.
Flink pike
Mykletun mener den økende forskjellen derfor må forklares med flere faktorer, og peker på holdninger i samfunnet og endring av disse. Han stiller spørsmål om terskelen for hvor syk eller sliten man skal være for å ta ut sykmelding er blitt lavere for kvinner enn for menn.
LES også: – Vi er dobbelt så syke som svenskene, jo!
Mykletun peker på at det i løpet av få tiår har blitt et stort press på kvinner om å utdanne seg, være aktiv i arbeidslivet, få barn og ha et sosialt liv. Og at presset om å «flink pike» rett og slett har gått for langt.
Psykososiale miljø
Forsker Tom Sterud ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har studert tallene, og han har forsøkt å finne ut i hvilken grad mekaniske og psykiske arbeidsbelastninger forklarer forskjellene på menns og kvinners sykefravær. Og nettopp det psykososiale arbeidsmiljøet er ifølge studien mye av grunnen til at kvinner er borte fra jobb langt oftere enn menn.
– Studien viser at et sted mellom 21 og 27 prosent av kjønnsforskjellene i sykefraværet kan forklares med det psykososiale miljøet, sa han til NTB tidligere i år.